Polen säkrar gränsen – bygger mur mot Belarus
Illegala migranter stoppade vid gränsen / Polens president Andrzej Duda. Faksimil Twitter

Under fredagen godkände det polska parlamentet upprättandet av en mur mot grannlandet Belarus. Muren är ämnad att försvara landet mot strömmen av illegala migranter, främst från Mellanöstern och Afrika, som på senare tid flödat in i landet.

Tidigare i månaden rapporterade Samnytt om hur det polska parlamentet stramat upp landets invandringspolitik med en ny lag. Då beslutades att illegala migranter och de utan uppenbara asylskäl omedelbart ska förpassas ut ur landet, utan asylprövning. Nu vidtas ytterligare åtgärder för att skydda såväl de polska medborgarna som hela den Europeiska Unionen.

LÄS ÄVEN: Polen avslöjar pedofili, tidelag och terrorism bland migranter – anklagas för ’islamofobi’

Lukasjenko vill översvämma EU med migranter

EU införde sanktioner mot Belarus sedan landets diktator Aleksander Lukasjenko i maj tvingade ner ett passagerarplan och arresterade journalisten Roman Protasevich. Som svar på sanktionerna proklamerade Lukasjenko att han ämnar översvämma Europa med migranter och droger. Sedan dess har en strid ström av migranter tagit sig in i EU via Belarus.

Långa taggtrådsstängsel har upprättats längs stora delar av gränsen. Dessa ska nu bytas ut eller kompletteras med en mur. Bygget beräknas kosta cirka 353 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 3,5 miljarder kronor. Sträckan som ska täckas är cirka 10 mil.

LÄS ÄVEN: Professor: Polen har starkare skydd av rättsstaten än Sverige

Tusentals soldater patrullerar området

Nedan är en video från den polska gränspolisen publicerad tidigare i månaden. Bland annat visas hur de illegala migranterna har förstört och trampat ned sektioner av de nuvarande stängslen. En stor samling utomeuropeiska män hörs även skandera ”Tyskland”, vilket kan antas vara deras tilltänkta mål. Sverige är en annan attraktiv slutdestination.

Gränsen patrulleras idag av polska soldater och det råder undantagstillstånd i området. I september tackade Polen nej till att låta gränsen bevakas av den Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex, uppger Reuters. Landet föredrar att försvara gränsen med egen personal.

Parlamentets beslut ska undertecknas av president Andrzej Duda inom kort, skriver SVT.

LÄS ÄVEN: EU:s klimatutpressning mot Polen – tvingas böta fem miljoner om dagen

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Almgren

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.