I Polen, som inte drabbats av ett enda större terrorattentat i modern tid, försäkrar inrikesminister Mariusz Kamiński landets medborgare att regeringen kommer att stoppa omfördelningen av illegala migranter som EU vill påtvinga medlemsnationerna.

– Den polska regeringen kommer inte att acceptera obligatoriska omfördelningar av illegala migranter, säger Kamiński.

Enligt ministern är frågan om omfördelning icke förhandlingsbar och vägran till mottagande bygger på sunt förnuft.

– Det finns inget, och kommer inte att finnas, någon tillåtelse av polska regeringen att påtvinga oss några slags sociala eller kulturella experiment, klargör han.

Sverige skräckexempel

Kamiński hänvisar till situationen i många västeuropeiska länder där parallella samhällen och en flora av migrantrelaterade problem med terrorism och brottslighet samt andra konflikter tillåtits växa fram – något han menar leder till tragiska sociala, etniska och religiösa konflikter.

Tillsammans med länder som Ungern, Tjeckien, Slovakien, Slovenien, Lettland och Estland har man skickat ett brev till EU-kommissionen där man uttrycker sitt motstånd mot omfördelningen. Då man inte vill ha samma situation som i länder som Tyskland, Sverige och Storbritannien med flera vägrar man ta emot en enda migrant.

Polen inte granne med Syrien

Tidigare har EU-parlamentarikern Dominik Tarczynski, även han från regeringspartiet Lag och rättvisa, understrukit att flyktingar ska söka asyl i första säkra land och att Polen inte är grannar till Syrien.

Han har även påpekat att grannländerna i regionen inte tar emot några migranter och att det som sker inte är Europas fel.