I vintras uppmärksammade Samhällsnytt ett videoklipp som visar hur flera poliser griper en efterlyst kvinna och en knivbeväpnad man genom att bland annat släpa dessa i snön. Nu åtalas ett yttre befäl för misshandel och ofredande – mot en återfallsbrottsling som var påverkad av amfetamin, kallar sig för ”psykopat” och vill slåss med poliser.

Händelsen utspelade sig natten mot den 3 december förra året på Karl Hovbergsgatan i Skiftinge som finns med på polisens lista över så kallade utsatta områden. Stadsdelen utmärker sig som ett av de mest brottsaktiva områdena i Eskilstuna.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Poliser tar i med hårdhandskarna i utsatt område – polischefen viker sig för medialt drev

Tjuvar bröt upp förråd

Polisen larmades till platsen med anledning av att en 25-årig man och en 20-årig kvinna höll på att bryta upp lägenhetsförråd i en fastighet. När den första patrullen anlände till platsen påträffade de 25-åringen kraftigt drogpåverkad av amfetamin och poliserna uppfattade honom som labil med oro för att han skulle attackera dem.

Mannen, som sedan tidigare figurerar i belastningsregistret för flera narkotikabrott, rån, övergrepp i rättssak, olaga hot, grov stöld, stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning och rattfylleri berättade för poliserna på plats att läkare bedömer honom som en psykopat. Även Kvinnan figurerar i belastningsregistret – för rån, narkotikabrott, stöld och penningtvättsbrott.

Bar på kniv och vill ”alltid slåss med polisen”

I samband med konfrontationen visade det sig att narkomanen var beväpnad med kniv. Det går att läsa i en händelserapport att mannen uttryckt för poliserna att han övervägde att begå självmord genom att attackera poliserna. Vidare uppgav han att han tidigare slagit en polisman och ”alltid slåss med polisen”.

Åtalas för misshandel och ofredande

På onsdagen åtalades ett yttre befäl vid Eskilstuna tingsrätt misstänkt för misshandel och ofredande. I andra hand vill åklagaren se polismannen fälld för tjänstefel. Enligt åtalet har polismannen i samband med ingripandet tryckt in snö i narkomanens ansikte och innanför kläderna när denne varit försedd med hand- och fotfängsel.

Polisen ska enligt åtalet ha slagit narkomanen och släpat honom ett 30-tal meter vilket fick stor uppmärksamhet i media. I sociala medier har det kritiserats som övervåld och maktmissbruk.

Släpade honom på marken för att kunna lasta

I polismannens avrapportering går det att läsa att han ber narkomanen att sluta med ”skitpratet” om att slåss med poliser. Det är något som narkomanen inte kan acceptera och blir då fysiskt aggressiv genom att bland annat försöka slå polismannen i ansiktet vilket orsakar nedläggning på marken.

Polismannen förklarar att han släpade narkomanen i snön till polisbilen för att man skulle kunna lasta in honom. I ytterligare ett utlåtande uppger polismannen att han placerade snö innanför kläderna på narkomanen för att distrahera honom eftersom smärta inte fungerat.

Film visar delar av gripandet

I bevisningen mot polismannen använder åklagaren videoklipp och förhör med bland annat boende i området. En av de boende uttalade sig öppet om händelsen i vintras där personen påstod att polisen utsätter invandrare för övervåld.

– Jag känner inte den här mannen, men jag kan inte sluta tänka på honom. Det var svårt att se hur de behandlade honom. Det gör att jag inte litar på polisen. Jag upplever att det är främst är invandrare som utsätts för sådant här våld, och att man gör det i smyg, berättade Jin Ilia för Södermanlands Nyheter.

https://www.facebook.com/prataompolisen/videos/436934260325226/

authorimage