En ung kvinna i Stockholm våldtogs under hösten hemma hos en för henne okänd 31-årig man. Detta sedan polisen bestämt att hon borde spendera natten hos den okände mannen istället för att åka hem till sambon. Det framgår av en dom från tingsrätten.

Polisen larmas en kväll i september till en adress i södra Stockholm med anledning av ett bråk. Det visar sig att det är en berusad kvinna som hamnat i en högljudd argumentation med sin sambo ute på gatan efter en festkväll.

Paret bråkar utanför bostaden till en gammal bekant till mannen, som flickvännen inte närmare känner sedan tidigare. Kvinnan har redan tidigare under kvällen klargjort att hon vill åka hem och att hon inte är sugen på mer festande.

När polisen anländer till platsen har mannen i parrelationen redan lämnat platsen och åkt hem. Kvar finns kompisen, som bor där, kvinnan, samt grannar som uppmärksammat och ingripit mot bråket och larmat polisen.

Beordras stanna hos okänd man

”Fylletjafs”, menar polispatrullen, och beslutar att det bästa är om den kraftigt berusade kvinnan undviker sin sambo och istället stannar kvar hemma hos sin sambos kompis över natten – trots att hon inte känner honom.

”Han kändes städad och reko och de verkade ha en god relation”, menar den ena polismannen i den ditlarmade patrullen.

”Min uppfattning var att de båda tyckte att det var en bra ide att hon sov kvar där och kände sig trygga med det.”

Polisens påståenden motsägs av såväl kvinnan som av ett vittne. Vittnet beskriver kvinnan som ”vettskrämd” när hon följer med den för henne okände mannen ensam in i hans lägenhet. Därför ifrågasätter domstolen polisens version av vad som faktiskt hände och sätter större tilltro till kvinnans version, eftersom det får stöd av vittnet.

Blir våldtagen

Senare under natten, när kvinnan sover, blir hon våldtagen av mannen hon spenderar natten hos. Hon gör en polisanmälan dagen därpå.

Av tester som tas på Södersjukhuset framgår att hon fått i sig kokain, något hon nekar till att hon själv tagit. Polisen misstänker att hon kan ha drogats och våldtagits under natten, men kvinnan tror inte att mannen som våldtagit henne använder droger eftersom han jobbar på Nordea.

– Nej, jag tror absolut inte han skulle göra det. Han jobbar ju på bank, säger hon.

Döms till fängelse

Den 31-årige Nordea-mannen är tidigare ostraffad. Han har i polisförhör erkänt att han under natten haft sex med sin kompis sambo, men hävdar att samlaget varit frivilligt. Det är en förklaring som domstolen inte tror på.

Tingsrätten pekar på flera omständigheter i hans egna berättelse om vad som hänt den aktuella natten som talar emot att kvinnan deltog i samlaget frivilligt. Dessutom tyder textmeddelanden som kvinnan skickat till en väninna tidigt morgonen därpå för att hon blev våldtagen.

Domstolens slutats blir att 31-åringen utnyttjat att kvinnan varit berusad eller påverkad av droger, och befann sig i en utsatt situation, för att våldföra sig på henne. Han döms därför till två års fängelse för våldtäkt. Han ska dessutom betala närmare 125 000 kronor i skadestånd till den våldtagna kvinnan.