15-åriga Freija i Skåne har samlat in över hundratusen kronor så att hennes pappa, som är polis, ska ha råd att överklaga en dom där han dömts för att ha skjutit skarpt mot bilburna banditer.
– Det är ett högt intresse, berättar Freijas mamma för Samnytt.

Det är en natt i september förra året som polismannen Jonas och en kollega till honom får syn på ett pågående misstänkt inbrott mot en bilfirma i Sjöbo.

Kollegan hoppar ur bilen utanför bilfirman för att hålla uppsikt över staketet runt företagsområdet, utifall någon försöker fly genom att hoppa över det. Under tiden kör Jonas in med bilen på bilfirmans område.

Tjuvarna på väg från brottsplatsen. Foto: Polisen

”När jag svängde in på infartsvägen till bilcenter ser jag en bil stå med nosen riktad mot mig utanför bilföretaget, den stod på tomgång. Jag körde snabbt fram och ställde radiobilen för att blockera vägen för dem”, skriver Jonas i ett avrapporterings-PM.

Tjuvarna försöker fly

Jonas ser att det sitter tre misstänkta personer i bilen. Han hoppar ur sin bil, drar sitt tjänstevapen och ropar åt personerna i den andra bilen att stänga av motorn och visa händerna.

Men de vägrar lyda ordern. Istället lyckas föraren backa och lirka loss den blockerade bilen, och gasa iväg i riktning mot Jonas.

Foto: Polisen

”Jag har ögonkontakt med föraren och han är helt kall i blicken. Han bara kör rakt mot mig och jag hinner tänka att jag kommer bli påkörd, jag blir rädd och fruktansvärt stressad”, skriver Jonas i sitt PM.

Skjuter sönder däck

Jonas hoppar åt sidan, riktar sitt tjänstevapen mot bilens vänstra framdäck och avlossar två skott mot bilen. Han säger att han gör det för att stoppa fordonet. Dels för att skydda sig själv, dels för att han inte vet exakt var hans kollega befinner sig och om hon riskerar att bli påkörd utanför företagsområdet.

Däcket träffas av skott och punkteras, vilket leder till att två av tjuvarna snabbt kan gripas av en annan polispatrull som larmas till platsen.

– Vi kommer kanske hundra meter eller något sådant innan bilen börjar sladda. Då springer vi från bilen, förklarar en av de gripna tjuvarna i ett senare förhör.

– Däcken sprack och det kom gnistor på sidan, berättar han.

Kända av polisen

De gripna är Tim Moltzer och Denis Bilali. De är två ökända kriminella som är dömda för ett stort antal brott.

Moltzer är bland annat dömd för rån, grov misshandel, människorov och stöld. Bilali är även han dömd för ett flertal stölder.

Tim Moltzer och Denis Bilali. Foto: Polisen

Tim Moltzer döms senare till två månaders fängelse för inbrottet mot bilfirman samt att betala skadestånd på 5299 kronor. För Denis Bilali stannar straffet vid skyddstillsyn.

Den tredje gärningsmannen, som beskrivs som mörkhyad, kommer undan. Polisen tror sig veta vem tjuven är, men han knyts aldrig till inbrottet.

Jonas döms

Det är dock inte bara de båda tjuvarna som åker fast. Även polismannen Jonas åtalas för brott – tjänstefel för att han inte anses ha haft ”laga befogenhet” att avlossa sitt tjänstevapen mot flyktbilen.

– Jag skjuter i nödvärn för att få stopp på bilen för jag ser att den är ett omedelbart hot mot mig.

Förgäves. I måndags förra veckan kommer domen. Jonas döms till 80 dagsböter på 250 kronor, sammanlagt 20 000 kronor, för tjänstefel. Han döms även att betala 800 kronor till brottsofferfonden samt att betala rättegångskostnaderna på 53 436 kronor. Sammanlagt närmare 75 000 kronor.

Anledningen till att han döms att betala för rättegångskostnaderna är för att Jonas, till skillnad från tjuvarna han grep, har ett jobb och försörjning. Han anses därför kunna betala för rättegången själv. Tjuvarna slipper däremot att betala för sin rättegång.

Samlar in pengar

Efter att Jonas dömts för tjänstefel tar hans 15-åriga dotter Freija under förra veckan initiativ till en insamling på Facebook för att ha råd att överklaga den fällande domen till hovrätten. Initiativet sprids snabbt, och flera medier uppmärksammar det.

På bara några dagar samlar hon in mer än hundratusen kronor. Samnytt har pratat med Freijas mamma Charlott som berättar att det är väldigt många journalister som hört av sig.

– Det har blivit väldigt mycket för Freija att hantera, säger Charlott.

– Vi har sagt att när vi når hundratusen så bromsar vi. Det är ett högt intresse och det är jätteroligt, men nu känner vi att vi måste bromsa lite.

Totalt hann 100 223 kronor samlas in. Pengarna har överförts till pappans advokat, som nu ska överklaga domen.