pitea dansar 5 (1)

Piteå dansar och ler våldtäkt

Inrikes

Polis hinner inte utreda tips kring Piteå-våldtäkten: ”så fungerar det under sommaren”

Publicerad 8/5/2019
Annons

Förra veckan blev en kvinna enligt utsago våldtagen under en festival i Piteå. Polisen gick ut med ett signalement som samtliga tidningar inom gammelmedia mörkade. Nu visar det sig samtidigt att polisen inte hinner utreda alla tips – på grund av sommarledighet.

Under festivalen ”Piteå dansar och ler” blev en kvinna i 20-årsåldern utsatt för vad polisen beskriver som ”en handling som enligt lagen är att anse som våldtäkt”. De bad då allmänheten om hjälp och angav signalement.

LÄS MER: Polisen om våldtäktsmännen i Piteå: ”mörkhåriga och mörkhyade”

Flera medieaktörer, däribland SVTAftonbladetExpressenDNSvD uppmärksammade polisens pressmeddelande genom en TT-artikel. Trots att signalement tydligt framgick i polisens pressmeddelande valde tidningarna att utelämna den uppgiften.

LÄS MER: Polisen vädjar om tips för att gripa våldtäktsmän – då mörkar massmedia

Nu rapporterar en sajt om att polisen fått in 8 till 10 tips, men inte hunnit utreda dem eftersom ”de inte har tillräckligt med personal under sommarmånaderna”.

I dagsläget befinner sig fem personer frihetsberövade i lokalpolisområdet Piteå Älvdal och det är tre utredare som jobbat med dessa fall. Polisen menar att de måste prioritera dessa fall

– De som redan sitter i arresten kan inte sitta där hur länge som helst, säger Aron Backman vid polisen.

LÄS MER: SVT svarar på kritik om signalementcensur: ”Tror inte det kan leda till gripande”

Han menar att situationen är liknande över hela landet och poängterar att ”inte ett enda distrikt” har nog med personal.

Samtidigt menar han att personalbristen inte kommer påverka utredningen i någon större utsträckning och att de kan börja jobba med tipsen i veckan.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons