På lördagen publicerade Expressen en debattartikel författad av Stockholmspolisen Fredrik Marklund i vilken han presenterar förslag för att vända brottsutvecklingen. Marklund skrev en liknande debattartikel för lite mer än ett år sedan i vilken han kritiserade den omstridde tidigare rikspolischefen Dan Eliasson som han ansåg förmedlade en falsk bild över hur verkligheten ser ut i landet.

Marklund beslutade att skriva en ny debattartikel eftersom han fortfarande inte ser någon tendens till förändring och anser att regeringen inte gör någonting nämnvärt för att vända utvecklingen.

Som polis i huvudstaden ser han på nära håll en verklighet med grövre våld i form av handgranater som kastas, avrättningar på på offentliga platser och människor som blir torterade. Brott som han menar enbart varit förknippade med krigsdrabbade områden eller länder med stora knarkkarteller begås nu även sker i Sverige.

LÄS ÄVEN: Kriminalpolis: ”Domstolarna vägrar fälla gängmedlemmar trots massiv bevisning”

Det finns ingen enkel lösning för att råda bot på problemen poängterar Marklund. Samtidigt slår han fast att man måste börja någonstans och det enda sättet är enligt honom att ”stoppa blödningen genom att spärra in de avskum som ligger bakom dessa vidrigheter. Sen kan andra åtgärder vidtas”.

”Nu är en okunnig polis ute och gnäller”
I texten skriver Marklund att han inte bryr sig speciellt mycket om hur kriminologer och vänsterdebattörer kommer att reagera eftersom han tänker på brottsoffer och samhället.

Herregud” tänker nu vissa av landets kriminologer och vänsterdebattörer. ”Nu är en okunnig polis ute och gnäller om hårdare straff igen. Vet han inte att det inte finns någon forskning som styrker att strängare straff minskar brottsligheten? Och vet han inte vad det kostar att hålla folk inlåsta?”

”Nej, vet ni vad? Jag tror inte att det är rehabiliterande att sitta på Hallanstalten och umgås med andra kriminella. Jag tror inte heller det är billigt att hålla folk inlåsta. Men det bryr jag mig inte speciellt mycket om då jag i första hand tänker på brottsoffren och samhället i stort, och mindre på vad som är bäst för gärningsmannen.

Nu vill jag dock poängtera, trots vissa kriminologers envisa påståenden att så inte är fallet, att det faktiskt finns tydlig forskning som visar på att strängare straff visst minskar brottsligheten och har en avskräckande faktor.

LÄS ÄVEN: Polischef varnar: ”Tusentals potentiellt farliga killar flyter omkring i dag”

Strängare straff som upprättelse
Marklund radar upp flera argument till varför kriminalitet ska resultera i kraftfulla konsekvenser. Det handlar om ge upprättelse för brottsoffer, att yrkeskriminella bidrar till enorma samhällskostnader och att skydda allmänheten från farliga personer.

Det går trots allt inte att argumentera mot det faktum att det är svårt för kriminella att skada andra när de sitter bakom lås och bom. Och för mig räcker det långt.

De unga män som skjuter andra har enligt Marklund med största sannolikhet blivit dömda för brott tidigare. Dessa individer har ofta villkorlig dom, dagsböter eller skyddstillsyn men det har inte varit en tillräckligt kännbar konsekvens vilket Marklund beskriver som en tam och naiv lagstiftning.

LÄS ÄVEN: Polisen gör studiebesök i Tyskland – ska lära sig om dialog med kriminella

Förslag
Marklund håller politikerna ansvariga och efterlyser nu rejäla förändringar i lagstiftningen för att domstolar ska ha förutsättningar att straffa individerna med fängelse. Som polis möter han brottsoffer, allmänhet och kriminella i sin vardag. Han är helt övertygad att hans förslag skulle uppskattas av majoriteten av brottsoffren och allmänheten i samhället. De är:

  • Ta bort åldersrabatten.
  • Ta bort mängdrabatten. Varje brott ska var för sig resultera i en påföljd och påföljderna ska sedan adderas på varandra.
  • Återfallsförbrytande våldsbrottsling ska sitta av hela sitt fängelsestraff.
  • Fängelse som praxis och restriktivare användning av villkorlig dom och skyddstillsyn.
  • Ta bort den villkorliga frigivningen efter två tredjedelar av straffet.
  • Ökade möjligheter för Socialtjänsten att agera mot personer under 18 år. I dag utnyttjas unga personer av äldre kriminella att begå brott genom att hantera narkotika och vapen.

Han avslutar med att fler förslag skulle kunna läggas till men att han inte ens tror politikerna kan enas om ovanstående förslag – när det till och med är svårt att komma överens om huruvida IS-terrorister ska välkomnas hem med fängelsestraff eller om individerna i stället ska belönas med bostad, jobb och körkort.

LÄS ÄVEN: Polisens metoder mot gängvåld ineffektiva: ”Vi är sämst i Europa”