T.v. Genrebild. T.h. Stefan Löfven. Foto: Faksimil Instagram/Facebook

Polis kritisk mot Löfven: ”Invandrare är kraftigt överrepresenterade i brott”

En ny debatt rörande kopplingen mellan invandring och skenande kriminalitet har plötsligt fått fart i landet. Statsminister Stefan Löfven (S) har försökt att tona ned kopplingen men en ingripandepolis i Storgöteborg som dagligen handskas med stadens brottslingar avfärdar alla bortförklaringar och slår fast att ”invandrare är kraftigt överrepresenterade”.

I förra veckan uppstod en debatt rörande kriminella klanfamiljer som SD med tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth i spetsen tidigare under lång tid har försökt väcka. Diskussionen tog fart efter att biträdande rikspolischef Mats Löfving slagit fast att Sverige har åtminstone ett 40-tal invandrade släktnätverk som livnär sig på brottslig verksamhet och samtidigt lever på bidrag.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven om klanerna: ”Vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”

Statsministern skakade till en början av sig Löfvings uttalanden med att han inte ville koppla brottslighet till etnicitet och menade att andra orsaker låg bakom. Tidigare har Löfven bland annat påstått att om svenskar skulle bo i landets så kallade utsatta områden så skulle gängkriminaliteten ha varit densamma. Men i slutet av förra veckan kovände Löfven plötsligt och erkände att Sverige haft en större invandring än vad som gått att hantera och att gängkriminaliteten är en effekt av detta.

En polis som ingår i ingripandeverksamheten i Storgöteborg berättar för Samhällsnytt att man stöter på alla olika samhällsklasser och bakgrunder som begår brott men att den överväldigande majoriteten är just invandrare.

– Invandrare är starkt överrepresenterade i samtliga brottskategorier som jag vanligtvis har att göra med, det vill säga, narkotika, stöld, rån, tillgreppsbrott, våldsbrott och så vidare.

Polis: ”Kan inte se hur man kan blunda för det”

Polisens vittnesmål är något som är allmänt känt inom myndigheten eftersom man dagligen handskas med det. Men trots det väljer många att tala tyst om det.

– Jag kan inte i min vildaste fantasi se hur man som polis med facit i hand kan blunda för det. Det är ju dessutom först den senaste veckan som Löfven verkar ha förstått att migration är starkt sammankopplat med kriminalitet och då förskönar han ändå det och försöker hitta förklaringar.

Vädjar till politiker om ”effektiva verktyg”

En i sociala medier stundtals uppmärksammad debatten gör gällande att poliser inom ingripandeverksamheten känner rädsla för att handskas med gängkriminella. Tvärtom finns enligt den polis som Samhällsnytt talat med en utbredd entusiasm inom kåren inför att sätta stopp för dessa individer  och nätverk som försöker vinna mark i samhället.

– Jag vågar påstå att många poliser älskar att jobba mot dessa pack. Det vi saknar är verktygen för att utföra ett effektivare arbete. Att kunna låsa in personerna över tid.

Vidare efterlyser personen att ledande politiker ska se till att hämta inspiration från Danmark och skärpa straffen i Sverige. Detta gäller särskilt när det rör brottslingar som har gängtillhörighet som personen menar inte döms till tillräckliga påföljder.

– De största straffen många kriminella får är de straff som vi utdelar i samband med ingripande på gatan. Givetvis i proportionalitetsprincipen.

Tabu att uttrycka sig inom kåren

Att inom myndigheten prata om den rådande problematiken i samhället och kopplingen till invandring är något som strängt begränsas genom en åsiktskorridor. Många poliser ser verkligheten och vill göra något åt den men känner sig bakbundna av rädsla för att det kan inverka negativt på karriärmöjligheterna om man inte håller tyst.

– Det är ett ganska stort tabu att uttrycka sig öppet om var man står med rädsla för repressalier, och då menar jag från våra egna inom kåren.

Vidare vittnar polisen även om en rädsla bland vissa poliser att utföra sitt arbete fullt ut i rädsla för att bli stämplade som ”rasister”.

– Jag tror att många poliser, som egentligen borde arbeta vid Socialtjänsten, drar sig för att ingripa mot individer i rädsla för att få en rasiststämpel.

Personen skickar även en känga till massmedia som orsak till rådande problematik i landet. Att prata med aktörer inom gammelmedia är för personen inte av intresse eftersom de vinklar och förskönar verkligheten. Men även för att man riskerar sitt arbete om man går ut offentligt med sanningen.

– Istället knyter man näven i fickan då vi vet att PK-media kommer äta upp oss om man går ut offentligt.

Ekeroth: ”Klaner ingen nyhet”

På söndagen publicerade Samnytt TV ett nytt avsnitt med Kent Ekeroth i vilket han tar upp Sveriges bottenlösa naivitet med fokus på uppvaknandet kring att det finns klaner i Sverige. Ekeroth menar att klanerna inte bara är ett hot i politiken, utan att de även försöker ta sig in i polisen och andra myndigheter.

Vidare menar Ekeroth att svenskar har indoktrinerats att inte erkänna den uppenbara verkligheten och att lösningen på Sveriges problem är storskalig återvandring. Avsnittet kan ses nedan.

LÄS ÄVEN: Före detta danska migrationsministern: ”Danmark ska aldrig bli som Sverige!”

authorimage

Tyckte du att den här artikeln var intressant?

Stötta då gärna tidningen med en donation! Utan läsarnas stöd kan vi inte existera:

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan 👇, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.