De corona-relaterade smittskyddsrestriktionerna är inte det enda som är nytt i årets julhandel. I spåren av skenande brottslighet och ökat terrorhot blir nu även poliser utrustade med automatvapen något som julhandlande stockholmare får försöka vänja sig vid och inte låta förstöra julstämningen.

Polisen i Stockholm meddelar att man i år förstärker sin närvaro under julhandeln mer än tidigare. Bland annat kan tungt beväpnade styrkor med automatvapen sätta sin för att garantera säkerheten på gator och torg för de som handlar julmat och julklappar i huvudstaden.

– Det är en trygghetsskapande åtgärd, förklarar polisens presstalesperson Per Fahlström i en kommentar till DN.

Den extra förstärkningen sker trots att betydligt färre människor kommer att vara ute i julhandeln i år jämfört med ett normalt år utan pandemi. Citykärnan är ett av de områden där man får räkna med att stöta ihop med automatvapenutrustade polisstyrkor den här veckan. Av ”taktiska skäl” är man förtegen om övriga platser.

Insatsen drogs enligt uppgift delvis redan igång i förra veckan men intensifieras nu i slutspurten inför julafton. Även andra polisiära åtgärder vidtas för att stockholmarna ska känna sig säkra och trygga mot brott och terrorism. Exakt vilka vill man inte gå in på.

Tio år sedan terrordådet i julhandeln

Det är nu tio år sedan den muslimske migranten Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften mitt bland julhandlande stockholmare. Terrorattacken kunde han skördat många tiotals liv men de räddades av att Taimour slarvat vid tillverkningen av bomben. Endast två personer skadades lindrigt utöver attentatsmannen själv som dog.

Abdulwahabs motiv var missnöje över att danska Jyllands-Posten publicerat skämtteckningar av profeten Muhammed – samma motiv som Abdullahk Anzorov hade till att tidigare i år halshugga läraren Samuel Paty i Paris.

Sedan 2010 har Stockholm upplevt ännu ett muslimskt terrordåd när den illegale migranten Rakhmat Akilov i april 2017 stal en bryggarbil och mejade ned ett stort antal människor på Drottninggatan i Stockholm. I år krävde han att i fängelset få fira årsdagen av dådet med tårta. Han ångrar ingenting.

Säpo har vidgått att man avvärjt ytterligare minst två muslimska terrordåd. Hur många som planeras just nu vet ingen, bara att alltfler muslimska terrorister med svenskt medborgarskap återvänder till Sverige efter sin tid i IS sold.

Terrorhotnivån i Sverige ligger sedan flera år tillbaka på en förhöjd trea på en femgradig skala. Vid sidan av terrorhotet ökar också de väpnade personrånen och en rad andra brott mot person i offentliga miljöer.