I Västerås driver mellan 30-40 hemlösa afghaner omkring i staden. Många av dessa har sökt uppehållstillstånd med hänvisning till den så kallade gymnasielagen. På polisen är man kritisk till lagen som utnyttjas av kriminella.

En polis med god insyn i brottsligheten gruppen ägnar sig åt, som vill vara anonym på grund av sitt arbete, säger till SVT Nyheter att det finns upp till 100 unga män som rör sig mellan Stockholm, Uppsala och Västerås i ett slags parallellsamhälle där de begår brott men även utnyttjas själva av andra kriminella.

Ofta använder de sig av flera olika identiteter vilket försvårar polisens utredning. Man har fått utarbeta ett eget system för att kunna identifiera individerna genom att fotografera dem.

Inte sällan ägnar de sig åt narkotikaförsäljning och stölder av dyra kläder men utnyttjas även som svart arbetskraft.

I samband med att lagen lanserades uttryckte Säpo oro för att kraven på identitet var alldeles för svaga och nu oroas polisen över att situationen kan leda till religiös extremism.

– Det finns oroväckande krafter som vi ser söker sig till dom här killarna. Vi har fått signaler om att personer med extrema religiösa åsikter har inhyst personer. Vad dom vill med det vet vi inte i dagsläget.

– Generellt tycker jag att lagen är en form av missriktad välvilja. Att sätta unga ensamma män i den här situationen är oansvarigt. Det är min åsikt.