Natten mot fredag utsattes polisen i Svenljunga för ett påkörningsförsök i samband med en fordonskontroll. En polisman fick kasta sig undan för att inte bli rammad av fordonet och en kollega öppnade därefter verkanseld mot bilen i syfte att få stopp på den.

En slagning av registreringsnumret visade att det rådde körförbud på fordonet, varför polisen vinkade in det till sidan av vägen. Föraren hade dock inte för avsikt att stanna och en biljakt vidtog under vilken passagerare i det jagade fordonet kastade ut saker, bland annat en TV-apparat, mot den förföljande polisbilen.

Efter en halvtimme fick polisen stopp på bilen men i samband med att en polisman skulle lägga ut en spikmatta för att hindra fordonet att åter smita försökte bilens förare köra på honom. Polismannen hann kasta sig undan men en kollega drog sitt tjänstevapen och avlossade ett skott mot fordonets däck för att hindra det från att på nytt bryta sig ut.

LÄS ÄVEN: Polisman sköt mot fordon vid påkörningsförsök – utreds nu för tjänstefel

Enligt polisbefäl var åtgärden befogad men om den utredning som alltid görs av riksåklagaren för polismål efter att polisen använt ett tjänstevapen kommer fram till samma slutsats är oklart. I ’utanförskapsområdet’ Hovsjö i Södertälje skedde i slutet av maj en nästan identisk incident. Den polisman som då avlossade skott, utreds för tjänstefel.

Fyra personer greps i samband med nattens ingripande i Svenljunga. Föraren, en kvinna i 20 årsåldern, misstänks för mordförsök alternativt dråp. Tre passagerare, män i 30 årsåldern, misstänks för försök till våld mot tjänsteman alternativt försök till grov misshandel, för att man under biljakten kastade föremål mot polisfordonet.

De gripnas härkomst uppges inte, däremot att samtliga var kraftigt påverkade av droger och/eller alkohol. Deras bil har tagits i beslag för teknisk undersökning.