Efter vår publicering om den 75-åriga kvinna som kommenterade ett lågt straff för en våldsbrottsling, Ali Mohamed, och nu åtalas i Vänersborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp har Samhällsnytt utsatts för oväntade påtryckningar från en poliskvinna. Hon har informerat oss om att Ali inte begått något brott i år och att vi därför ska avpublicera uppgifterna om honom. Parallellt har individer med gängkopplingar hotat vår journalist: ”Ta bort bilden eller så får du svälja konsekvenser”.

Det var på måndagskvällen som Samhällsnytt uppmärksammade ett våldsbrott som inträffade klockan 06 den 22 oktober år 2017 i Stora Wäsby norr om Stockholm, ett brott som en 75-årig kvinna sedan hade kommenterat på Facebook på ett sådant sätt så att hon sedermera åtalats, men ännu inte fällts, för hets mot folkgrupp.

LÄS ÄVEN: 75-årig kvinna frustrerad över lågt straff för våldsbrottsling – åtalas för hets mot folkgrupp

Vi beskrev det brott som 22-årige Ali Abdulkadir Mohame hade utfört tillsammans med en för polisen fortfarande okänd kumpan när de inte kunde acceptera att den mat de beställt genom ’Drive-Thru’ skulle dröja. Männen rusade in i restaurangen och skrek, ”vadå tio minuter?” och blev därefter våldsamma.

Ali och vännen hoppade över disken där man attackerade restaurangpersonalen. De fastnade på övervakningskameror när de misshandlar personalen som i skräck försöker gömma sig på kontoret. Ali dömdes för misshandel och förekommer nu i belastningsregistret för bland annat hemfridsbrott, misshandel, olaga hot, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och flera narkotikabrott.Polis: ”Ali Mohamed är jätteledsen”

Vid klockan 20 på måndagskvällen hörde Pia Söderberg vid Märstapolisen av sig till Samhällsnytts journalist Simon Kristoffersson via sociala medier. Hon uppmanade oss att ringa henne och försökte även ringa själv oss minuten senare. Kristoffersson frågade skriftligt vad saken gällde men det var ingenting hon ville förklara på annat sätt än i telefon.


Söderberg söker Simon Kristoffersson. 

Kristoffersson ringde därefter upp Söderberg för att höra vad hon ville prata om. Söderberg utövade direkt påtryckningar om att vi skulle avpublicera bild på Ali eftersom vi annars förstör för Ali som ”är jätteledsen” över att han uppmärksammas för sin våldsbrottslighet.

Simon: Hallå, det här är Simon, du hade skrivit till mig på Facebook.

Pia: Hej Simon, jag såg det här som var utlagt på Ali Mohamed.

Simon: Uppsala tänker du?

Pia: Nej det hände på det här McDonalds.

Simon: Jaha okej.

Pia: Jag vill bara tala om att han är jätteledsen på att hans foto är med där. Texten bryr han sig inte om. Han har sedan det där hände och hans bror tog livet av sig för ett år sedan ändrat sitt liv helt och hållet och han är inte med i de här kriminella nätverken längre.

Jag vet inte hur man gör eller hur man kan gå tillväga men att ta bort hans fotografi skulle både han och jag uppskatta. Jag försöker hjälpa han på rätt köl här i livet. Han var jätteupprörd och var ute och gick nu för att flera har ringt till honom och sagt att hans foto kommer upp som första sida. Finns det något man kan göra för att ta bort fotot?

Simon: Jag kan framföra det du säger till redaktionen.

Pia: Han kämpar, han har fått jobb och han kämpar nu med att han ska ta tillbaka sitt körkort och han har lämnat den där världen. Han ringde och sa att han gör allt för att lämna den där världen och jag vet det. Jag vill inte att han går tillbaka till ruta ett och ger upp. Förstår du hur jag tänker?

Simon: Jag framför det du sagt till redaktionen.

Pia: Jättegärna. För namnet, alltså Ali Mohamed heter ju väldigt, väldigt många, så de kanske inte förknippar det med honom. Men när hans foto kommer upp och man ser klockrent att det är han så känner han sig utpekad och om han nu inte har gjort något på hela 2020 och sköter sig faktiskt så är det här ett litet baksteg i ett jobb att få honom ur kriminalitet.

Simon: Jag framför det du har sagt.

Pia: Tack, jättesnällt, det vore både hjälpande för honom och för oss i vårt arbete.

På tisdagen har Samhällsnytt sökt Söderberg via polisens växel utan svar. Detta för att meddela att vi inte kommer att ändra vår publicering rörande uppgifterna om Ali som ligger till grund för det nya åtalet gällande hets mot folkgrupp vid Vänersborgs tingsrätt.

Vi ville även ställa frågor om hur Söderberg ser på sitt ansvarsområde som polis – om det i detta också ingår att vara social kontaktperson för de kriminella hon utreder på det sätt som hon engagerat sig för Ali.

Vidare har vi velat fråga hur hon ser på att som polis utöva påtryckningar mot tidningsredaktioner utfifrån hur dömda brottslingar framställs i nyhetsartiklar samt om det inte vore mer relevant att rikta kritik mot kollegorna i rättsväsendet som är de som rört upp historien igen och skapat medieintresse kring den genom det aktuella HMF-åtalet.


Pia Söderberg. Foto: Faksimil Facebook

Polis: ”Jag känner Ali Mohamed”

När Samhällsnytt läser förundersökningsprotokollet ser vi att det är samma polis som identifierade Ali som gärningsman i attacken hos McDonalds som även har ringt Kristoffersson. Söderberg skriver även i rapporten att hon ”känner Ali Mohamed sedan många år tillbaka”.

Gangsterrappare hotar vår journalist: ”Ta bort eller du får svälja konsekvenserna”

Efter publiceringen är det inte bara polisen som uttryckt sig besvärat utan även Ali själv under användarnamnet ”lill_flippy” i sociala medier där han menar att informationen i vår artikel inte stämmer. Detta trots att Söderberg i telefonsamtal med Kristoffersson säger att Ali inte motsätter sig det vi skrivit.

Men i sociala medier vill Ali byta fokus från sia egna kriminella handlingar till att att Kristoffersson ska vara ”största rasisten” som sprider falska uppgifter.

I kontrast till det polisen Söderberg har uppgett för Samhällsnytt om att Ali ska ha brutit med sitt kriminella leverne och gängen, har personer med kopplingar till det av polisen punktmarkerade Märstanätverket krävt avpublicering av vår artikel.

En i vissa kretsar välkänd gangsterrappare vid namn Dylan Kadir riktar hot mot redaktionen därför att vi visar polisens daktningsbild när vi skriver om hans vän Alis attack mot restaurangpersonalen. Dylan skriver, ”ta bort bilden genast eller så får du svälja konsekvenser”.

Nedan syns Dylan i en musikvideo framföra sin gängkriminella presentation av sig själv.

LÄS ÄVEN: Polis kopplas till vänsterextrem rörelse – uppmanar kollegor till generalstrejk för klimatet

authorimage