Gårdagens explosion i trappuppgången till ett flerfamiljshus i Uppsala misstänks ha varit ämnad för en polisanställd. Det uppger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson hos RLC Mitt.

Strax innan klockan 6 på lördagsmorgonen väcktes Uppsala av en detonation. Smällen kom från en trappuppgång till ett flerfamiljshus i stadsdelen Sala backe. En stor polisinsats inleddes när larmen strömmade in.

– Flera personer ringer om en hög smäll. På plats kan man bekräfta att det skett någon form av detonation i en trappuppgång, säger Jansson Klarin.

Området spärrades av och Nationella bombskyddet kallades in för att utföra teknisk undersökning. En förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse inleddes. Polisen beslutade även att inleda en så kallad särskild händelse för att kunna tillföra mer resurser.

LÄS ÄVEN: POLISKÄLLA: Här ska terroristerna slå till i Sverige

Väcktes av ett metalliskt klingande

En av de som larmade SOS var Ingrid Björnlund.

– Jag vaknade av ett metalliskt klingande och sekunden efter lät det som att någonting detonerade, berättar hon för SVT.

Ingrid Björnlund beskriver Sala backe som ett väldigt lugnt område. Hon känner stort obehag av det inträffade och säger att det har gjort henne ”mer medveten om problematiken som finns”.

LÄS ÄVEN: Kraftig explosion i Göteborg – 85-årig kvinna allvarligt skadad

”En attack mot hela Polismyndigheten och rättssamhället”

Avspärrningarna hävdes senare under eftermiddagen och Nationella bombskyddet kunde konstatera att det var en handgranat som detonerat i trapphuset. Polisen misstänker att dådet var riktat mot en polisanställd som bor på adressen.

Enligt regionpolischef Ulf Johansson beror attacken på att polisen sedan en tid tillbaka arbetat hårt mot den grova organiserade brottsligheten.

– Vi har under en lång tid haft ett högt tryck mot de kriminella, vilket nu visar sig igen på ett helt förkastligt sätt, säger han i ett pressmeddelande där även rikspolischefen uttalar sig.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i polisregion Mitt, tillsammans med de boende i fastigheten, utsatts för detta dåd, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Vidare säger han att om attacken är riktad mot ”polisen i sin yrkesroll är det en attack mot hela Polismyndigheten och rättssamhället, och det kommer vi aldrig att acceptera”.

Även inrikesminister Mikael Damberg har kommenterat attentatet och hävdar att polisen ”inte kommer backa en millimeter”, enligt Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Fortsatt många vakanser på polisutbildningen

Gärningsmännen flydde på moped

Lyckligtvis rapporteras ingen människa ha skadats fysiskt. Explosionen orsakade dock materiella skador på den aktuella fastigheten. Enligt uppgift flydde två gärningsmän från platsen på moped efter granatattacken.

Ett större antal vittnen har hörts, men ingen är gripen för dådet. Polisen söker därför fler tips från allmänheten i samband med detonationen. Har du information, ring polisen på 114 14. Vid brådskande ärende, ring 112.

Uppdatering:
Polisen meddelar på lördagen att två personer har anhållits misstänkta för att ha utfört attentatet. Uppgifterna är knapphändiga men det ska röra sig om personer som är bekanta för polisen sedan tidigare.