En områdespolis i Malmö åtalas för att ha försökt varna en grovt kriminell invandrare att han var efterlyst misstänkt för mord. Poliskvinnan fastnade på Grova brotts tvångsavlyssning när hon ringde upp vad hon trodde var brottslingen för att informera om att polisen jagar honom. Kvinnan säger sig inte minnas samtalet men hävdar samtidigt att hon tilldelats uppgiften att förvarna brottslingen av andra poliser, ett påstående som tillbakavisas.

Det var den 10 juni förra året som en 25-årig man avrättades med flera skott utanför ett socialkontor på Hålsjögatan i Malmö. Polisen misstänkte att 21-årige Ihab Yusuf Zaghmouth var delaktig i mordet genom att han både före och efter har kört det fordon som gärningsmännen använde.

LÄS ÄVEN: Knäböjande poliskvinnan nyexaminerad och ”har sjukt svårt för vapen”

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

36-åriga polisassistenten Caroline Rosén som tidigare arbetat hos Socialtjänsten och sedan år 2016 arbetar i Rosengård hade fått reda på att enheten för Grova brott utreder Ihab och även lagt tvångsmedelsbeslut i form av efterlysning och avlyssning. Vid avlyssningen får poliserna höra ett oväntat telefonsamtal när polisassistent Rosén ringer upp för att informera Ihab om att myndigheten jagar honom.

Detta trots att uppgifterna om Ihab var hemliga. Samhällsnytt har tittat igenom Ihabs belastningsregister där det framkommer att han är gängkriminell i Malmö och tidigare dömd för grovt vapenbrott, flera narkotikabrott, olovlig körning, rattfylleri. Nedan bilder på vapen och en skyddsväst som polis beslagtagit från Ihab.




Ihabs vapen och skyddsväst. Foto: Polisen

Polisassistenten: “Du är efterlyst av polisen”

I samtalet som pågick i 57 sekunder är det uppenbart att Rosén initialt tror att hon talar med Ihab och informerade honom om att han är efterlyst. Men personen hon pratar med förstod inte alls samtalet och presenterar sig sedan som “Ali”, en person som ska ha tagit över Ihabs telefonnummer. Ett utdrag från avlyssningen kan läsas nedan:

 

Rosén: “Ville se var han var”

I förhör berättar Rosén att någon har tilldelat henne uppgiften att ringa Ihab, men vem det är kan hon inte svara på. När polisen hör samtliga inblandade poliser runt Roséns eget arbetsområde och i mordutredningen hos Grova brott är det ingen som har beordrat henne att ringa och avslöja att polisen söker Ihab.

“Lång historia” av relation med den mordmisstänkte

Rosén försvarar sig med att hon “ville se var han var” och även få Ihab att inställa sig självmant till polisen. På frågan hur Roséns relation ser ut med Ihab svarar hon att “det är en lång historia”.



 Ihab Yusuf Zaghmouth. Foto: Polisen

Men trots att Rosén säger att det ligger en “lång historia” bakom deras relation kan hon inte ens minnas hur hon fick reda på brottsmisstanken mot Ihab, att hon ringt honom eller vad samtalet handlade om.

“Vi har en bättre kontakt med kriminella”

Rosén får frågan om att ringa upp kriminella är ett brukligt sätt att arbeta på. Hon svarar att att det inte är ovanligt eftersom man för dialog med kriminella. Det är en uppgift som Samhällsnytt vid flera tillfällen har uppmärksammat hos Malmöpolisen. Detta genom olika möten för att etablera kompisliknande relationer med gängkriminella genom exempelvis gratis pizza.

Åtalas för brott mot tystnadsplikt

Ett par dagar efter telefonsamtalet greps Ihab och häktades senare för medhjälp till mordet. Det är oklart huruvida “Ali” som tog emot Roséns samtal förde vidare informationen till Ihab. I förra veckan lämnade Martin Tidén, som är chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, in en stämningansökan hos Malmö tingsrätt av vilken det framgår att Rosén åtalas för brott mot tystnadsplikt alternativt tjänstefel.

Enligt Polismyndigheten är Roséns agerande ytterst klandervärt ur ett utredningsperspektiv och den skada hon skulle kunnat åsamka utredningen uppenbar. Vid sidan om sitt arbete som polisassient i Rosengård arbetar Rosén även som instruktör för aspiranter där hon lär dessa hur man utför spaningsarbete mot kriminella.

Polis ringde Samhällsnytt för att få gängkriminell avpublicerad

I slutet av september utsattes Samhällsnytt för oväntade påtryckningar från en poliskvinna i Märsta i norra Storstockholm. Det var Pia Söderberg som kontaktade Samhällsnytts journalist Simon Kristoffersson för att informera oss om att en kriminell invandrare som förekommer i belastningsregistret för grova brott inte begått något brott i år och att vi därför ska avpublicera uppgifter om honom.

Parallellt med Söderbergs uppmaning hotade individer med gängkopplingar journalisen: ”Ta bort bilden eller så får du svälja konsekvenser”.

LÄS ÄVEN: Polis utövade påtryckning mot Samhällsnytt – vill se ”McDonalds-Ali” avpublicerad

authorimage