Järntorget i Göteborg är numera så kriminellt utsatt att polis varnar allmänheten från att vistas ensamma på platsen.
Gängkriminella har flyttat sin verksamhet till Järntorget från andra områden i staden och nu är rån och droghandel en del av vardagen även här. Situationen är så illa att allmänheten varnas.
– Man ska inte vara här själv, och inte påverkad, för då blir man lätt ett brottsoffer, säger kommunpolis Ola Skogsberg, till SR.
På torgets norra sida står Folket Hus. Dit kan folket alltså inte längre gå på egen hand, utan att riskera att bli rånade enligt polisen vars uppgift det är att stoppa kriminalitet och skydda allmänheten.
LÄS ÄVEN: Brandattack mot kyrka i Göteborg
Polischefen försöker tona ner uttalandet
Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef i city, säger sig inte vilja kommentera Skogsbergs uttalande men försöker ändå tona ner det i en kommentar till GP.
– Vi har ingen bild av att det är farligt att vara på Järntorget, utan det vi ser är en svag ökning av antal personrån i området där den senaste tiden, säger han till tidningen.
Enligt Smedius har inte personrån ökat generellt i centrala Göteborg. Ökningen kring Järntorget hävdar han snarare beror på att kriminella flyttat sin verksamhet från Brunnsparken och runt Avenyn, där polisen under det senaste halvåret arbetat mer intensivt.
Noteras kan att tvärt emot vad Smedius säger, rapporterade GP förra månaden att personrånen ökat i Göteborg jämfört med förra året. Detta har dessutom skett trots den pågående pandemin, som gjort att färre människor än vanligt rör sig ute.
Enligt Smedius är det främst kriminella som drabbas av den ökade brottsligheten. Knarklangare rånar ofta sina kunder och tvärt om, menar han.
LÄS ÄVEN: Krav på totalstopp för nyanlända migranter till Göteborg 2021
Polischefens råd till de som oroar sig: undvik kriminalitet
– Den främsta åtgärden man kan vidta för att känna sig tryggare är att inte vara inblandad i narkotikahantering. Vi ser ett starkt samband mellan de som är involverade i detta och just personrån, säger han.
Smedius varnar även för att åka svarttaxi och lägger varnande till att “man ska tänka sig för när man är ute sent på kvällen”.
På Olof Palmes plats, den del av Järntorget som uppkallats efter den 1986 mörade socialdemokratiske partiledaren och statsministern, står skulpturen “Genom arbete i arbete“. På en platta finns inskriptionen: “Till minne av dem som kämpade för bröd, rättvisa och frihet. Vad de vann ärvde vi. Arvet förpliktar”.
1975 signerade Palme beslutet att Sverige skull förvandlas till ett mångkulturellt samhälle (proposition 1975:26). Inskriptionen kan fungera som en påminnelse inte bara till de som nu uppmanas undvika att vistas på torget på egen hand, utan även till polisen och de politiker som tolererar situationen på torget.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.