Polisen 984

Foto: Polisen/ArildV, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Polis visiterade gängmedlem – bröt mot Europakonventionen

Publicerad 1/23/2023
Annons

I samband med att polisen stoppade en medlem i mc-gänget Red Devils för en nykterhetskontroll passade man även på att genomföra en kroppsvisitering samt genomsöka motorcykeln. Detta ansåg mannen att polisen saknade laglig grund för och får nu rätt av Justitiekanslern.

Mannen stoppades i Kungsbacka i maj 2021 och det började som en kontroll av körkort och nykterhet men utökades till att omfatta även en kroppsvisitation och genomsökning av fordonet.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrare förnedrar polis – ”Hyscha inte mig din aspirant”

Som skäl till att man riktade insatsen mot just denna individ uppges att han bar kläder som kopplas till den kriminella mc-miljön, och då medlemmar i Red Devils – en supporterklubb till Hells Angels – anses vara ”beredda att försvara sitt kriminella territorium med grovt och ibland med dödligt våld” menade de att mannen kan antas begå brott.

Då mannen ansåg att det saknades laglig grund för såväl kroppsvisitering som husrannsakan av motorcykeln, samt att händelsen bröt mot Europakonventionens artiklar om yttrandefrihet, föreningsfrihet, rätt till privatliv och diskrimineringsförbud, anmälde han fallet till Justitiekanslern. Han begärde även 40 000 kronor i skadestånd.

Får rätt av JK

När myndigheten nu kommit med sitt svar får poliserna kritik och man menar att det inte fanns några omständigheter som pekade på att han skulle ägna sig åt brottslighet, oavsett vad klädseln kan ha gett för signaler. Stoppet bröt därmed mot artikeln i konventionen som rör rätt till privatliv.

LÄS ÄVEN: Tungt kriminell attackerar polis på film: ”Vet du vem jag är – din jävla fitta”

Dock får han inget skadestånd och poliserna anses inte ha gjort sig skyldiga till tjänstefel – att överträdelsen erkänns genom kansliets beslut är enligt JK tillräckligt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons