Karim Ottosson

T.v. Facebookgrupper. T.h. Polischefen. Foto: Faksimil Facebook/SVT

Inrikes

Polischef attackerar Facebookgrupper för grannsamverkan mot brott: ”Skapar egna sanningar”

Publicerad 2/26/2020
Annons

En polischef i Skåne går ut och kritiserar medborgare som engagerar sig och samverkar i brottsförebyggande grupper på Facebook. Enligt polischefen stämmer inte inläggen överens med den faktiska brottsligheten. 

Det är statstelevisionen som uppmärksammar att det finns ett stort utbud av Facebookgrupper som fokuserar på digital grannsamverkan. I artikeln har den skattefinansierade public service-aktören intervjuat Karim Ottosson som är lokalpolischef i den skånska kustorten Ängelholm.

LÄS ÄVEN: Polischef efter 14 bilbränder på olika adresser: ”Finns inte skäl till ökad oro”

Han är bekymrad över gruppernas närvaro i sociala medier som han menar sprider felaktiga uppgifter och bidrar till att fler invånare känner sig otrygga i onödan.


Polischefen: ”Vi går ut med den rätta bilden”

Enligt Ottosson genomför polisen regelbundet trygghetsmätningar runt om i landet. Han menar att resultatet av dessa mätningar visar att invånarnas känsla av otrygghet inte stämmer överens med den faktiska brottsligheten.

– Vi märker när vi pratar med medborgare att deras bild av samhället skapas en hel del utifrån sådana här Facebook-grupper, säger Ottosson.

Bekymrad över källorna

Vidare menar Ottosson att man bör misstänkliggöra de medborgare som publicerar vittnesmål i grannsamverkansgrupper. Han ogillar också att brottslingar hängs ut i grupperna.


LÄS ÄVEN: VIDEO: Här slåss invandrargrupperna i Ängelholm

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons