På torsdagen kunde Samnytt rapportera att polischefen Erik Nord uttalat sig om att Joakim Lamotte lämnar journalistiken. Vid tillfället sade Nord att rättsystemet inte är byggt för den här formen av provokativ journalistisk som i flera fall leder till hot. Nu menar han att det är Joakim Lamottes eget fel att polisen inte gjort sitt jobb med anmälningarna – eftersom Lamotte ”självvalt lever i en situation som genererar hundratals anmälningar”.

Joakim Lamotte har efter tjugo år som journalist valt att avsluta sin karriär. Detta på grund av omfattande hot och förföljelse mot honom själv, hans familj, fruns kolleger – och kollegernas barn. Men polisen har lagt ner varenda anmälning.

I ett inlägg på Twitter insinuerar polischefen Erik Nord att det är Lamottes eget fel att polisen inte tagit anmälningarna på allvar – och till och med försummat Lamottes anmälningar – för att de är för många.

Polischefen skriver att det är ”ofrånkomligt” att det infinner sig en utmattning och fartblindhet inom rättsväsendet när Joakim Lamotte anmäler hundratals människor för hot.

Möter stark kritik från flera håll

Uttalandet har väckt starka reaktioner i sociala medier. Juristen Krister Thelin ifrågasätter att polisen inte behandlat Lamottes anmälningar som andra medborgares – och kritiserar polischef Erik Nord med en ännu obesvarad fråga om huruvida polisen skulle ha behandlat anmälningarna på samma sätt om de kommit från en journalist som inte var frilansande.

Men det faktiska svaret på den frågan är nej. I färska fall av hot mot journalister som arbetar inom gammelmedia har personer dömts för hot. Bland annat mot Aftonbladets Anders Lindberg – och Aftonbladets Jonna Sima.

LÄS ÄVEN: Polischef om Lamottes avslut efter hoten: ”Rättsystemet är inte byggt för provokativ journalistik”