Den 45-årige jihadist som i måndags kväll sköt ihjäl två svenska medorgare i ett terrordåd i Bryssel, kom till Sverige via den italienska ön Lampedusa under den så kallade Arabiska våren 2011. Det skriver italienska medier.

I media har jihadisten, som sköts ihjäl av belgisk polis igår morse, blivit känd som Abdesalem Lassoued. Men enligt svenska domstolshandlingar som Samnytt tagit del av har han tidigare använt sig av namnet Abdesslem Laswad.

Laswad är en av tusentals arabiska män från Tunisien som våren 2011 tar sig över Medelhavet till Europa. Det kommer senare fram att han befinner sig på flykt undan ett 17-årigt fängelsestraff i hemlandet.

Foto: Italienska polisen

”Det handlar om solidaritet”

I Sverige debatteras samtidigt situationen i länder som Syrien, Egypten, Libyen och även Tunisien flitigt. Inte minst av partierna i riksdagen. Flera ledande politiker känner sig övertygade om att missnöjesyttringarna i Mellanöstern kommer resultera i demokrati och frihet för folken där.

Men debatten handlar även om att göra mer för att hjälpa de migranter som tar sig till Europa.

– Nästan varje vecka kan vi läsa om flyktingar som drunknar och kroppar som flyter i land på stränder runt Medelhavet. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. Vi måste stå upp för en god och human flyktingpolitik och göra vårt yttersta för att människor i nöd inte ska drunkna eller fara illa, säger folkpartisten Christer Winbäck i ett anförande våren 2011.

Foto: Riksdagen

Och utrikesminister Carl Bildt (M) tycker att Sverige måste visa ”solidaritet” med flyktingarna. Han menar att arabvärlden är Sveriges ”grannar”.

– De är grannar till den union i vilken vi helt och fullt är en medlem, säger han.

– Lampedusa är lika mycket del av denna union som Ven är. Sicilien och Kreta lika mycket del av denna union som Gotland och Öland faktiskt är.

Under den moderata solidaritetsdevisen kommer Abdesslem Laswad till Sverige. Han flyttar in hemma hos en landsman i Malmö.

Grovt narkotikabrott

Abdesslem Laswad vistas illegalt i Sverige i ett drygt år innan han i september 2012 grips tillsammans med två andra män i Malmö.

Gripandet är ett led i narkotikapolisens spaning mot en adress där det misstänks pågå narkotikahandel. Vid gripandet har Laswad omkring 100 gram kokain på sig.

Faksimil

Han döms senare samma år till två år och två månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Han döms samtidigt till tio års utvisning.

Under rättegången erkänner Laswad att han håller sig undan ett 17-årigt fängelsestraff i sitt hemland.

Faksimil

Det förekommer också uppgifter om att han misstänkts för terrorbrott i Tunisien.

Söker asyl i Sverige

I februari 2014 har Abdesslem Laswad nästan avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsesraff, och han skickar in en ansökan om asyl till Migrationsverket. När han släpps ur fängelser månaden därpå sätts han i gränspolisens förvar.

Laswads asylansökan avvisas i april 2014, och det beslutas om att han ska skickas tillbaka till Italien i enlighet med Dublinförordningen. Ett beslut Laswad förklarar sig nöjd med.

Enligt italienska medier verkställs överlämnandet till Italien inte förrän 2016. Han flaggas i samband med det av den italienska anti-terrorpolisen Digos som misstänkt terrorist sedan han uttryckt önskan om att delta i jihad.

Abdesslem Laswad övervakas av den italienska säkerhetstjänsten tills han flyttar till Belgien. 2019 söker han asyl även i det landet, en ansökan som också avslås. Han ska därefter ha varit tillbaka i Italien 2021. Italienska myndigheter försöker just nu kartlägga hans exakta rörelser.

I måndags genomför Abdesslem Laswad sitt terrordåd där han brutalt mördar två svenskar i Bryssel.