Samhällsnytt rapporterade på måndagen att en man skjutits i huvudet i sedan tidigare problemtyngda Berga centrum i Linköping. Efter händelsen gick den lokala polischefen och statstelevisionen samman i ett inslag om händelsen i vilken myndigheten tonar ned allvaret. Polischefen uppmanar invånare att nonchalera gängskjutningen och “fortsätta leva som vanligt” – detta trots att man inte ens gripit gärningsmannen.
I början av augusti skakades Sverige av nyheten att den 12-åriga flickan Adriana skjutits ihjäl utanför en McDonald’s-restaurang i det invandrardominerade och ”särskilt utsatta området” Norsborg i södra Storstockholm. Flickan ska enligt polisen inte ha varit målet för skotten utan kommit i vägen för en gängkriminell uppgörelse.
LÄS ÄVEN: Polisen efter knivavrättning på buss i Kiruna: ”Ingen anledning till oro för allmänheten”
Men trots att gängskjutningarna flyttar längre in i tätbebyggelse ser polisen ingen anledning att varna allmänheten för risken att hamna i skottlinjen som den 12-åriga flickan. Nina Gaul är biträdande chef i lokalpolisområde Linköping och hon fick ett inslag hos statstelevisionen för att kommentera skjutningen i Berga centrum.
Polischef: “Jag tycker vi ska leva som vanligt”
Det framgår bland annat att polisen arbetar med en “digital dörrknackning” i området och att de inte har gripit någon misstänkt för mordförsöket. När statsreportern frågar om allmänheten ska känna oro för att drabbas av gängvåldet är det ingen verklighetsbeskrivning som Gaul vill kännas vid. Hon menar att det i normalfallet enbart drabbar kriminella.
– Jag tycker vi ska fortsätta leva som vanligt, vara i våra vanliga rörelsemönster, säger Gaul till SVT.
Forskare: Ökad risk för allmänheten
I början av augusti uppmärksammade Samhällsnytt hur Joakim Sturup som är forskare vid Stockholmspolisen presenterade information som går stick i stäv med vad justitieminister Morgan Johansson (S) tidigare har meddelat svenska folket om att det enbart ska vara en liten risk att oskyldiga drabbas av gängvåldet.
Enligt kriminologen Sturup finns det en ökad risk för allmänheten att drabbas av gängvåldet eftersom fler uppgörelser än tidigare sker på allmänna platser och att antalet skott som skjuts vid varje tillfälle har fördubblats.
.@johanssonmorgan 2017: Liten risk att oskyldiga drabbas av gängvåldet.
Verkligheten: Hold my sprängmedel.
S jobbar inte. #svpol. pic.twitter.com/7fP6LJ5m4U— Rösta Moderat (@rostamoderat) January 22, 2020
LÄS ÄVEN: Forskare går emot justitieministern: ”Ökad risk för allmänheten att drabbas av gängvåld”
Kriminologen Sven Granath har en liknande uppfattning. Samhällsnytt uppmärksammade på måndagen en intervju med honom i SvD där han pekar på hur skjutvapen numera sitter i händerna på allt yngre och mer oerfarana gängkriminella och hur detta innebär en krafigt ökad risk för att oskyldiga ska komma i vägen för kulorna när dessa vapen kommer till användning.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.