Sveriges fokus på att upprätthålla en liberal asylinvandring är skälet till att landet sticker ut så dramatiskt i en nordisk men även europeisk kontext avseende skjutningar och våld. Det menar den norske polischefen Arne Jørgen Olafsen som inte vill göra om Sveriges misstag.

Efter decennier av en kravlös och okontrollerad massinvandring, som hela tiden lockat hit allt större grupper ljusskygga individer, är Sveriges mångkulturella facit ett batteri av djupgående systemhotande problem med klaner som mjölkar välfärdssystemen och infiltrerar myndigheter och institutioner samt parallella samhällen med helt inkompatibla kulturer.

LÄS ÄVEN: Sverigebilden: ’Ett land som begår självmord’

En av sakerna som de porösa gränserna gett är det skenande vapenvåldet som saknar motstycke i jämförbara länder. Trots de extrema skillnaderna påstår sig både politiker och forskare inte veta vad orsakerna till utvecklingen är.

I grannländer som Norge – där man i fjol hade fyra dödsskjutningar mot Sveriges 63 – ser man med skräck på vad som sker i Sverige och är ett öde man vill undvika.

Upprepar inte Sveriges misstag

Arne Jørgen Olafsen, tidigare vid norska säkerhetspolisen och i dag chef för utlänningsenheten, följer den ängsliga svenska debatten.

– Visst har vi också problem. Och problem som svenskar har i dag kanske kommer tio-femton år senare till Norge. Så vi lär oss mycket av Sverige, vi behöver inte göra era misstag så att säga, säger han till DN.

LÄS ÄVEN: Näringslivet varnar för förändrad Sverigebild

Samtidigt räds Olafsen inte att peka ut huvudorsaken till situationen.

– Det råder inget tvivel om att Norge varit upptaget av att ha en bärkraftig invandring. Med det menas en som samhället klarat av att integrera. Och som bär sig ekonomiskt. Sverige har fokuserat mer på en liberal asylinvandring.

I Norge har man haft en bredare mångfald i politiska diskussioner och lättare för att diskutera politiskt mer impopulära teman, menar han.