Gangster gängkriminella gäng kriminella

Genrebild. Foto: Faksimil YouTube

Inrikes

Uppsala passerar Malmö som farligaste stad

Publicerad 12/19/2019
Annons

Den tidigare lugna universitetsstaden Uppsala har både kommit ifatt och passerat Malmö som den farligaste staden i landet. En polischef verksam sedan 45 år tillbaka slår fast att brottsutvecklingen beror på kraftigt ökad invandring och dålig integration.

Enligt kriminologen Manne Gerell vid Malmö Universitet har det skett fler skjutningar i Uppsalaregionen än i Skåne och Stockholm per 100 000 invånare, rapporterar tidningen Fplus.

– Malmö har haft 10,1 skjutningar per 100 000 invånare och Uppsala 11,5 skjutningar, berättar Gerell.

Kriminologen är förvånad över att se Uppsala vid sidan om Malmö men han menar att det följer ett mönster med invandrartäta och så kallade ’utsatta områden’.

Polischefen: ”Undrar hur vi ska få stopp på det”

I Uppsala arbetar Kenneth Ågren som chef för polisens avdelning för grova brott och han har varit verksam inom polisen i hela 45 år. När han började som polis var det mest att hantera bråk i relationer eller bråk mellan berusade personer. Det var aldrig fråga om gängrelaterade mord även om det förekom gängslagsmål.

Den nuvarande utvecklingen med hela 28 skjutningar fram till november i Uppsala och att universitetsstaden skulle bli Sveriges farligaste plats är ingenting som Ågren någonsin tidigare kunde förutse skulle ske. Han erkänner både en frustration och uppgivenhet som polis med den rådande utvecklingen.

– Det är oerhört frustrerande och jag undrar hur vi ska få stopp på det. Vad händer med vårt fina Sverige? Det är som fästingarna och vildsvinen, de breder ut sig norrut, säger Ågren.

När tidningen frågar Ågren om allmänheten ska känna oro för att låta barn och barnbarn framöver flytta till universitetsstaden för att studera svarar han att det inte spelar någon roll var man skickar barnen eftersom ”det smäller ju i Lund, Malmö, Göteborg och Stockholm också”.

Kraftigt ökad invandring och dålig integration

Ågren uppmärksammar även att våldsutvecklingen i staden inte bara rör sig om skjutningar utan även något som media sällan belyser. Det är knivvåldet som han menar står för åtta av tio mord i staden.

Dessa menar Ågren har ökat kraftigt sedan år 2015 och det rör sig ofta om ”de ensamkommande ungdomarna från Afghanistan”.

Den erfarne polischefen för grova brott slår fast att gängen i Uppsala oftast består av andra och tredje generationens invandrare som inte har integrerats i det svenska samhället.

Enligt honom är nuvarande utveckling orsakad av kraftigt ökad invandring samtidigt som landets integrationspolitik inte fungerar och får resultat.

Ågren ger ett exempel på idrottslag. Han ser ett problem i hur det bildas idrottslag med etniskt homogena grupper som ytterligare motverkar möjligheten för att invandrare ska komma in i det svenska samhället.

– Jag är egentligen inte så förtjust i att det bildas lag med namn som Kurdistans FF, Syrianska, Assyriska med mera. Har de barnverksamhet så kommer föräldrar dit och pratar med varandra på sina hemspråk. Ungdomarna borde blandas upp mer och komma i kontakt med infödda svenskar, annars förstärks segregationen ännu mer, säger Ågren.

Sundsvallspolisen: ”Finns ingen anledning till oro”

Samhällsnytt uppmärksammade förra veckan att Sundsvallsborna skakats av nyheter om hela tre avrättningar på en månad. Det fick polischefer att gå ut i presskonferens och lugna allmänheten. Enligt polisen ”finns det ingen anledning till oro” eftersom dessa avrättningar sker i kriminella miljöer.

Men chefen för polisens avdelning för grova brott i Uppsala är av en annan uppfattning om utvecklingen. Han menar att oskyldiga människor visst hamnar i skottlinjen mellan de kriminella.

– Jag vill verkligen inte måla fan på väggen. Men förra året blev en oskyldig student i 20-årsåldern skjuten av en nittonåring på en pizzeria i Flogsta. Han hamnade mitt i skottlinjen för en uppgörelse. Han kom från Holland och hade precis börjat studera här. Han åkte hem och kommer förmodligen aldrig att återvända till Uppsala, berättar Ågren.

LÄS ÄVEN: Polisen efter flera avrättningar i Sundsvall: ”Finns ingen anledning till oro”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons