IS (2)
Inrikes

Polischef vill återkalla IS-terroristernas medborgarskap: ”Vi är för mjuka”

Publicerad 2/24/2019
Annons

En polischef har nu gett sig in i debatten om IS-terrorister som återvänder till Sverige. Han anser att det blir en både billigare och mer träffsäker lösning om man återkallar dessa individers medborgarskap istället för att ta hem dem. ”Vi är för mjuka mot de här terroristerna”, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Det pågår just nu en bred debatt rörande IS-terrorister som väljer att återvända tillbaka tillbaka till trygghet och välfärd i Sverige efter att deras drömmar om den Islamiska staten och kalifatet inte slagit in. Hittills har ingen av de uppskattningsvis 150 individer som rest till terroristorganisationen IS och sedan återvänt till Sverige dömts för brott.

Nu ger sig polischefen för Storgöteborg, Erik Nord, in i diskussionen och ger sin syn på problematiken. I ett twitterinlägg på lördagen skrev Nord ”att återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap är en del av lösningen. Enklare, billigare och mer träffsäkert än att åtala dem i svensk domstol.”

”Vi är för mjuka”
I en uppföljande intervju med GT utvecklar Nord sitt twitterinlägg med att Sverige har en flat inställning mot dessa individer. Han tror att färre skulle ha rest till den Islamiska staten om straffen varit hårdare som exempelvis risken att förlora sitt medborgarskap.

– Vi är för mjuka mot de här terroristerna, säger Nord.

”Ska inte landa på svenska skattebetalare”
Ett annat problem som Nord ser är de IS-terrorister som har skadat sig i strid och nu har återvänt till Sverige för att få både sjukvård och pension resten av sitt liv. Han anser att det är orimligt att terroristernas kostnader ska landa på svenska skattebetalare.

– Vi kan konstatera att om man har varit med och skurit huvudet av en person där nere och sedan filmat det, som vi faktiskt har ett par som har gjort, så kan jag säga att det hade varit fullgott för mig. När man har avtjänat sitt livstidsstraff har man inte kvar sitt svenska medborgarskap. Det tycker jag hade varit rimligt, säger Nord.

Medborgarskap – ingen mänsklig rättighet
Enligt polischefen är det ingen mänsklig rättighet med ett medborgarskap utan det kan ses som ett körkort eller ett bygglov och med detta medföljer rättigheter – och skyldigheter.

Överklaga från Mellanöstern eller Afrika
Nord anser att bevisbördan ska ligga hos IS-terroristerna som själva får visa varför det varit felaktigt att återkalla deras medborgarskap. En sådan process får personerna driva från Mellanöstern eller Afrika.

Barn kan återvända
När det gäller barn som är svenska medborgare och blivit medtagna till krigszonerna vill däremot Nord låta dessa få återvända till Sverige. Föräldrarna borde ha kalkylerat riskerna med sin avresa och nu få stå sitt kast.

– Den som tar med sin familj och åker ner och utövar terroristverksamhet måste väga in det i sin egen personliga affärsplan. Så enkelt är det, säger Nord.

Engagerad i samhällsdebatten
Tidigare har polischefen twittrat om förändringar han önskar se i det svenska samhället. Efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm twittrade Nord att man bör kunna återkalla uppehållstillståndet för de personer i Sverige som visar stöd åt våldsbejakande extremism.

I förra månaden ifrågasatte polischefen varför Sverige har straffrabatt för återfallsförbrytare som begår grova brott. ”Vad är logiken”, undrar Nord.

LÄS ÄVEN: Snart frisläpps 1 500 terrorister i Europa – Säpo: ”En stor utmaning inom kort”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons