Gränskontroll Tull Polis
Inrikes

Polisen begär 600 miljoner extra för att upprätthålla gränskontrollerna

Publicerad 3/4/2019
Annons

I en rapport från EU förra året fick de svenska gränskontrollerna svidande kritik och från gränspolisen har man själva larmat vid ett flertal gånger om den bristfälliga organisationen med allt vad det innebär. Nu begär polisen ett tillskott för att överhuvudtaget hålla ihop de mest grundläggande funktionerna i gränskontrollerna.

– Rapporten visar det vi redan visste, att vi har rena Kalle Anka-verksamheten, sa en källa som jobbat inom gränspolisen i Stockholm i flera år till Kvällsposten i september.

LÄS MER: EU-kritik mot svenska gränskontroller mer omfattande än tidigare känt

För att få rätsida på situationen enligt EU-rapporten bedömer man att personalstyrkan vid gränsövergångsställena måste utökas och satsningar krävs på utbildning, utrustning och lokaler samt utveckling av it-systemen.

De extra 600 miljonerna ska användas under de nästkommande tre åren och för att klara personalmålet på 10 000 fler polisanställda till 2024 kräver man ytterligare 1,3 miljarder.

LÄS MER: Gränspolisen slår larm: ”Vi har allt annat än kontroll”

”Polisen har precis inkommit med sitt budgetäskande. Det kommer vi självklart att analysera. Hur regeringens budget ser ut återkommer vi till, det är för tidigt at svara på”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
839Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons