Polismyndigheten har beställt flera tusen nya fordon från Volvo och en stor del av dessa är av modell XC60. Bilarna utrustas bland annat med radar, 360-graderskamera och system för att automatiskt läsa av nummerplåtar i trafiken.

På fredagen publicerade polisen ett pressmeddelande där det framgår att myndigheten har tecknat avtal med Volvo Cars att leverera minst 2 200 polisbilar de kommande åtta åren.

De första bilarna kommer att levereras redan nästa år. Det handlar bland annat om modell V90 B6 en mildhybrid med 300 hästkrafter. Den större delen av beställningen, 75 procent av fordonen, rör modell XC60 B5 AWD Diesel, en mildhybrid med 235 hästkrafter.

Bilarna kommer inte att ha någon spärr för topphastighet i motsats till Volvos bilar på den civila marknaden. Nedan syns hur polisbilen XC60 kommer att se ut.


Radar och 360-graderskamera

Polisbilarna kommer att utrustas med bland annat ett nytt navigeringssystem, radar, 360-graderskamera och automatisk avläsning av nummerplåtar.

ANPR-systemet kan automatiskt identifiera bilar med körförbud och även se om ägaren förekommer i polisens register. Nedan en video som visar systemet.

Polischef: Ett stort steg framåt

Anders Hall är utvecklingschef vid Nationella operativa avdelningen hos polisen och han menar att de nya bilarna innebär ett stort steg framåt för myndigheten.

– Nu får polispersonal i yttre tjänst ett bra arbetsverktyg med modern teknik och god arbetsmiljö. Svensk polis tar en stort steg framåt med denna nya generation av polisbilar, säger Hall.


Volvo XC60 hos den brittiska polisen. Foto: Faksimil Flickr

authorimage