Övning hos polisen i Malmö / Glock 19. Faksimil Youtube / Twitter

Inrikes

Polisen byter tjänstevapen

Publicerad 1/31/2022
Annons

Sedan 1980-talet har polisen använt sig av olika pistoler tillverkade av tyska SIG Sauer. Nu har myndigheten beslutat att istället övergå till österrikiska Glock, något även Säpo beslutade göra i slutet av förra året.

Ett så kallat tilldelningsbeslut har fattats om att upphandla Glock som polisens nya tjänstevapen. Arbetet med att ta fram ett nytt tjänstevapen har pågått parallellt vid Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Säpo var först med att komma till skott och bestämde sig redan i början av september 2021.

Anledningen till att polismyndigheten har dragit ut på sitt beslut uppges vara att upphandlingen gäller större volymer och fler modeller. Polisen kommer att byta ut vapen, hölster och vapenlampor för hela myndigheten, enligt Polistidningen.

LÄS ÄVEN: Rekordlågt intresse för polisyrket

Har länge använts av Försvarsmakten

De modeller som Säpo tog beslut om att köpa in är Glock 17, Glock 19 och Glock 43X, samtliga med kaliber 9×19 mm. Vilka modeller som polisen kommer att välja är ännu okänt. Myndigheten vill inte ge några kommentarer förrän efter den så kallade spärrtiden har gått ut, tio dagar efter tilldelningsbeslutet, uppger Polistidningen.

Försvarsmakten har använt pistoler från Glock sedan 1980-talet, där Glock 17 går under den militära beteckningen Pistol m/88. Pistol m/88B är försvarets beteckning på Glock 19, som används av flygvapnets piloter. Även Kustbevakningens och Tullens tjänstevapen är från samma tillverkare.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons