Polisens i Vännäs upptäckte var en knarkliga förvarade drogerna och beslöt att byta ut dem mot socker för att inte riskera att de kom ut på marknaden och så att man skulle kunna gripa de kriminella mer på bar gärning. Vad de inte räknade med var att domstolen skulle frikänna med hänvisning till att det inte är olagligt att inneha socker.

För en dryg månad sedan kom en uppmärksammad prejudicerande dom i Högsta domstolen som slog fast att två grovt gängkriminella personer med utomvästlig invandrarbakgrund skulle frias från vapenbrott. Detta efter att polisen bytt ut de riktiga vapnen som förvarades i ett förråd mot attrapper. En fällande dom i tingsrätt och hovrätt med åtföljande långt fängelsestraff upphävdes.

Umeå tingsrätt friar nu minst en person i en knarkliga i Vännäs med hänvisning till den kontroversiella HD-domen. I det aktuella fallet hade polisen bytt ut knarket, tio kilo amfetamin, mot socker. Brottslingen greps senare med vad han själv trodde var droger. Men eftersom det var helt lagligt socker tvingas domstolen fria honom från brott.

LÄS ÄVEN: Kritik mot HD-dom om falska vapen: Motarbetar polisen

Ytterligare åtalade – fälls troligen

Ytterligare tre personer åtalades i knarkhärvan och har i motsats till den fjärde som ertappades med sockret inte försatts på fri fot efter rättegången. Tingsrätten har emellertid ännu inte meddelat sin dom, vilket dock ska ske under måndagen.

Polisen har en längre tid arbetat med metoden att av säkerhetsskäl byta ut vapen och droger under tiden spaning på brottslingarna fortfarande pågår inför gripanden. Det har man gjort av säkerhetsskäl för att vapnen och knarket inte ska hamna på gatan.

Tidigare har det inte stött på patrull i domstol men i april i år fastslog Högsta domstolen att lagen ska tolkas annorlunda. Om det inte säkert går att binda en åtalad till det ursprungliga vapnet eller knarket utan bara till den attrapp eller det socker som polisen bytt ut dem mot, då ska personen inte anses ha begått något brott.

LÄS ÄVEN: Toana deltog i stenkastning mot poliser – FRIAS

Polisen bekymrad – regeringen utreder lagändring

På polisens narkotikarotel är man bekymrad över HD-domen och att man nu tvingas låta farligt knark och ännu farligare vapen ligga kvar med alla risker det medför. Det bekymrar även regeringen. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) har lovat att ”skyndsamt” se över lagstiftningen för att det här kryphålet om möjligt ska täppas till.

Flera försvarsadvokater, bland annat den som företrädde den nu friade knarkbrottslingen, har aviserat att man har ytterligare klienter som man räknar med att få friade från vapen- och narkotikabrott med samma försvarstaktik.

LÄS ÄVEN: Domstol FRIAR tjuvar som greps på bar gärning – trots ERKÄNNANDE