gp-huset

Foto: Ojan.

Inrikes

Polisen efterlyser farlig våldsbrottsling som rymt – Göteborgs-Posten pixlar

Publicerad 11/27/2019
Annons

2018 dömdes mannen till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för försök till mord och grovt vapenbrott. Senast i januari i år beslutade förvaltningsrätten att vården skulle fortsätta. Nu har han rymt från den rättspsykiatriska kliniken Rågården i Göteborg. Trots att han bedöms som farlig av polisen och Göteborgs-Posten har en bild pixlar man denna.

Det var 2017 som mannens syster mötte sin bror vid hans hem på Hisingen då han plötsligt tog upp ett vapen och riktade mot henne.

– Han siktade med pistolen mot mitt ansikte och sa ”syrran, nu är du körd, nu är du körd” och så tryckte han av. Vapnet klickade bara och han gjorde två mantelrörelser. Han avfyrade mot mitt huvud tre gånger totalt och det klickade alla gångerna, berättade systern i de inledande polisförhören.

Systern beskriver broderns blick och att ”ögonen var inte hans” samt att ”han såg helt psykotisk ut, som en robot”. När han nu rymt är systern livrädd för att han kan söka upp henne.

– Det var en psykolog som ringde och sa att det är så att din bror har avvikit. Va? svarade jag. Hur har han kunnat det? Ni har väl låsta avdelningar? Jag blev rasande.

I en kommuniké från Sahlgrenska Universitetssjukhuset bekräftar Eirini Alexiou, verksamhetschef rättspsykiatri, att mannen har rymt.

Man uppger att kunna vistas ute i samhället utan att återfalla i brottslighet är ”en väsentlig del av uppdraget kring rättspsykiatriskt dömda patienter” och att mannen sedan juli återkommande haft frigång på sjukhusområdet för promenader. Man ska inta ha haft några indikationer på att han denna gång skulle avvika.

Pixlar bild

Trots att Göteborgs-Posten har en bild på mannen väljer man att pixla denna. Inte heller andra medier som tar upp fallet visar mannen.

Man gör också detta trots att polisen på senare tid blivit alltmer frikostiga med att själva lägga upp bilder som nästan alltid leder till snabba gripanden.

Reaktioner i sociala medier

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons