tillst1

Skärmdump på det nya demonstrationstillståndet: Samhällsnytt

Inrikes

Polisen förlänger afghanernas demonstrationstillstånd: ”De får hålla på tills de blir gamla”

Publicerad 9/19/2017
Annons

I morse beviljade polisen ett nytt demonstrationstillstånd till den pågående demonstrationen av afghanska ”ensamkommande barn” på Norra Bantorget i Stockholm. Denna gång förlängs tillståndet t.o.m. den 8 oktober. Demonstranterna har ansökt om att få sätta upp flera tält på torget men har bara fått tillstånd av polisen för ett tält. Det återstår att se om afghanerna plockar bort de övertaliga tält som nu upptar en stor del av torget.

Enligt Björn Knutsson, gruppchef på rättsavdelningen i Stockholm som Samhällsnytt varit i kontakt med på telefon, berodde dröjsmålet med tillståndet på att det inte gick att få tag på personen bakom ansökan förrän sent i fredags.

LÄS MER: Afghanska demonstrationen olaglig på söndag: ”Vi kommer sitta kvar oavsett”

Avgiften för tillståndsansökan var inte erlagd och därför kunde polisen inte heller handlägga  ärendet. Betalningen kom ”så småningom” in, enligt polisen. Men medan man försökte att få kontakt med demonstrationens arrangör Fatemeh Khaviri, löpte det gamla tillståndet ut. Kl. 22 i söndags blev demonstrationen olaglig.

Fatemeh Khavari på demonstrationen. Foto: Egor Putilov

Tidigare har afghanernas talesperson Amir Nabizadeh i en telefonintervju med Samhällsnytt uppgett att ’ensamkommande’ kommer att stanna kvar på torget – oavsett om tillståndet beviljas eller ej. Mycket riktigt stannade också afghanerna kvar och var på plats även under hela måndagen.

LÄS MER: Bilder – “Ensamkommande” tågade genom Stockholm

Samhällsnytt frågar Björn Knutsson vad han anser om att afghanerna bröt mot tillståndsvillkoren:

-Jag kan inte tycka annat än att man ska följa villkoren i det tillstånd som man har fått.

Men nu har de inte gjort det…

-Man kan demonstrera utan tillstånd och polisen ska inte upplösa en sådan demonstration. Men den är inte tillåten så man kan bli straffad för det. Det är så det fungerar. Det är så lagen är menad. Om du vill sätta dig och demonstrera just nu någonstans kommer du att få stöd för det av polisen, men du kommer också att bli rapporterad och lagförd. Vi kan inte upplösa en olaglig demonstration om det inte blir svåra oordningar, trafikstockningar och andra säkerhetsproblem.

LÄS MER: De “ensamkommandes” demonstration flyttar igen – polisen beviljar nytt tillstånd trots tidigare brott

På tal om säkerhetsproblem – det har ju framkommit i media att den person som attackerade en polis på Medborgarplatsen i augusti hade anknytning till demonstrationen. Vägdes den omständigheten in i bedömningen?

-De som håller i demonstrationen vill inte kännas vid att det var så. Vi kan inte heller finna säkra belägg för det – åtminstone så vitt jag vet.

Nu fick de förlängt till den 8 oktober. Vad händer efter det?

-Det här är en ny situation. Det finns ingen bortre gräns i lagstiftningen för hur länge de får demonstrera.

Kan man då säga att de får hålla på så länge de vill?

-Ja, det finns inga hinder i lagstiftningen. De får hålla på tills de blir gamla.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1027Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons