Efter påskhelgens muslimska korankravaller meddelar Polismyndigheten att det ska bli svårare att få tillstånd för torgmöten och demonstrationer som bedöms kunna reta upp landets invandrade muslimer att begå våldshandlingar. Samtidigt anmäler Polisen i Malmö Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp – detta trots att det tidigare fastslagits att det inte är något brott att bränna en koran.

Stram Kurs Sveriges partiledare Rasmus Paludan har meddelat att han ämnar söka nya tillstånd för hålla de torgmöten med koranbränning som fick ställas in under påskhelgen sedan horder av uppretade invandrade muslimer i samarbete med gängkriminella iscensatt våldsamma kravaller som Polisen inte klarade av att hantera.

Men nu går Polismyndigheten ut och aviserar att det ska bli svårare för Paludan och hans parti att få tillstånd för torgmöten. Bedömer myndigheten att det föreligger risk för liknande muslimskt och gängkriminellt våld som i påskhelgen kommer man att avslå ansökan.

Ju grövre våld de som vill hindra den grundlagsfästa mötesfriheten använder, desto större chans har de att lyckas. Om ”brottslighet som uppvisar en likgiltighet för människors liv och hälsa” kan befaras får grundlagen ge vika för polisens uppdrag att ”trygga ordning och säkerhet”.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, poliser och övrig blåljuspersonal. Det är brottslighet som uppvisar en likgiltighet för människors liv och hälsa och detta kommer vägas in i kommande bedömningar, förklarar kommenderingschef Jonas Hysing.

Möts av skarp kritik

Polismyndighetens beslut har mött skarp kritik där man menar att demokratin kapitulerar för våldet och att den nya bedömningsgrunden signalerar att våld och brott lönar sig. Det ses som särskilt allvarligt då det handlar om att politiska partimöten under ett valår kan komma att få nej.

En som ifrågasätter Polismyndighetens resonemang är Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, vars torgmöten ofta saboteras av invandrargrupperingar och antidemokratiska vänsterelement och därför kan ligga i riskzonen att inte få bedriva valrörelse.

Kasselstrand undrar om det på motsvarande sätt kan gå att stoppa även de stora partierna, exempelvis Socialdemokraterna, att hålla torgmöten om man bara attackerar dessa möten med tillräckligt grovt våld.

Polisen anmäler Paludan för hets mot folkgrupp

I kontrast till Polismyndighetens uttalade uppdrag att värna yttrandefriheten har Polisen i Malmö anmält Paludan för hets mot folkgrupp i syfte att ytterligare försvåra för partiledaren att hålla sina valmöten. Man gör detta trots att det tidigare fastslagits att det inte är något brott att bränna en koran.

Men Malmöpolisen vill nu att detta prövas på nytt med målsättningen att få till stånd ett förbud mot handlingar som riskerar reta upp muslimer och leda till omfattande våld i det muslimska civilsamhället.

– Vi tror att det här kan behöva ses över en gång till, säger Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö, i en kommentar till statstelevisionen.

Han säger vidare att den svenska yttrandefriheten bör kunna få ge vika om man ”förstår att en handling väcker anstöt” hos muslimer. Malmöpolisen vill att detta nu prövas i domstol och inte endast som tidigare på åklagarnivå.

Vill utvidga kontroversiell lag ytterligare

Lagen om hets mot folkgrupp har varit föremål för kritik då många menar att den krockar med grundlagen och att det skett en ändamålsglidning där alltmer tolkas som hetsbrott som inte var den ursprungliga intentionen med lagen.

Jimmy Arkenheim på Malmöpolisen menar tvärtom att det kan finnas skäl att utvidga lagens räckvidd ytterligare.