däck-polis

Tbatb, CC BY-SA 4.0 / AleWi, CC0

Inrikes

Polisen genomförde storsatsning – bötfällde bilister med dubbdäck

Publicerad 1/10/2023
Annons

Måndagen ägnade polisen i Göteborg åt att ta fast bilister med dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan. Tio bilister bötfälldes.

Göteborgs stad bestluade om förbudet 2010 och polisen ska se till att det följs. Syftet ska vara att minska halten av giftiga partiklar i luften. De som ertappas med att köra på gatorna i fråga med dubbdäck riskerar böter.

På måndagen var det tio bilister som fick böta 1 000 kronor vardera för överträdelsen.

LÄS ÄVEN: Avskaffat språktest gav lägre IQ-krav för poliser

– Vi genomförde kontrollen på Friggagatan under en dryg halvtimme – och vi kommer att fortsätta med stickprovskontroller under den tid förbudet är aktuellt, säger Christer Sandberg, gruppchef vid polisområde City i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

Enligt Sandberg var det blandade reaktioner från bilisterna som bötfälldes. Vissa hävdade att de inte kände till förbudet medan andra sa att de noterat skyltarna men valt att köra vidare ändå.

Vissa bilar får dock lov att köra med dubbdäcken på då de inte har något annat val för att komma till och från sina garage.

Utredningar läggs på hög

2019 rapporterade Samnytt om att tingsrätterna larmade om för hög belastning och att fallen lades på hög. Situationen riskerade rubba allmänhetens förtroende för rättsväsendet, befarade Martin Holmgren, generaldirektör vid Domstolsverket.

LÄS ÄVEN: Tingsrätterna larmar om för hög belastning – fall läggs på hög

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons