Efter fredagens så kallade koranfotboll utanför Sveriges riksdag fick arrangören redan samma dag hembesök av Polismyndigheten. De två konstaplar som anlände till arrangören var noga med att visa att de var beväpnade med pepparsprej när de krävde att få komma in för husrannsakan rörande åsiktsbrottet “hets mot folkgrupp”.
Samhällsnytt kunde tidigare på tisdagen visa ett videoklipp från Riksgatan utanför Sveriges högsta beslutande organ där flera invandrare motsatte sig att arrangören sparkade på ett exemplar av Koranen som han köpt. Detta menade de var förbjudet och stal sedan boken från honom med hänvisning till att han inte kunde uppvisa ett inköpskvitto.
LÄS ÄVEN: Koranfotboll utanför riksdagen: “Yttrandefriheten står på spel”
Arrangören hade flera dagar innan aktionen meddelat polisen om vad han avsåg att göra. Myndigheten försökte in i det sista sätta stopp för yttrandefrihetsmanifestationen med hänvisning till att de haft för lite tid på sig att utvärdera “säkerhetsläget”.
Arrangören valde att ändå fullfölja sin plan att sparka på muslimernas heliga bok. I samband med aktionen fick han samtal från dialogpolisen som meddelade att han borde ta kontakt med polisen, ett råd som han valde att inte följa. I ett senare samtal erkände dialogpolisen att om han tagit kontakt skulle polisen troligen ha gripit honom misstänkt för hets mot folkgrupp.
Hotade med pepparsprej
Efter avslutad aktion skulle det inte dröja lång tid innan polisen inledde en insats mot arrangören genom att avsätta resurser till ett hembesök. Två poliser dök plötsligt upp utanför arrangörens bostad och var noga med att visa att de var beväpnade med pepparsprej i bältena.
– Två poliser knackade på hos mig, jag öppnade, visade händerna och de var tydliga med att jag skulle se pepparsprayen i deras skärp. Poliserna meddelade att de genomförde en husrannsakan.
Poliser uppgav inte vad man sökte efter
Poliserna delgav arrangören misstanke om åsiktsbrottet “hets mot folkgrupp”, vidare informerades han om lagen och krävde att få tillträde till hans bostad. Poliserna ville dock inte uppge vad de sökte efter. Arrangören menar att denna händelse tydligt visar hur polisen prioriterar.
– Polisen skulle aldrig våga skydda en koranskändning. Polisen har vikt sig efter upploppen i Malmö.
Arrangören berättar för Samhällsnytt att han inte låter sig skrämmas av polisens taktik med hembesök och att han inte kan erkänna sig skyldig till anklagelsen eftersom det är lagligt att sparka på böcker. Han säger vidare att han hoppas ha inspirerat andra att göra samma sak för att visa att man inte kan komma till Sverige och diktera hur vår frihet ska se ut.
– Jag har inte erkänt denna brottsanklagelse eftersom jag inte har gjort något olagligt.
Polisen: “Handlingen rubriceras som HMF”
På tisdagen talade Samhällsnytt med Anna Westberg som är polisens presstalesperson i Stockholm och hon bekräftar att personen har utfört en handling vid Stallbron/Riksgatan som myndigheten menar utgör åsiktsbrottet “hets mot folkgrupp”. Däremot vill Westberg inte redogöra för några detaljer kring ärendet.
– Det jag kan säga är att det är en handling som skett på platsen som rubriceras som hets mot folkgrupp. Sedan exakt vad man har gjort där är ingenting som jag vill berätta någonting om, berättar Westberg.
Polisen lade ned utredning i Ronneby
Polisinsatsen hos arrangören av koranfotbollen sker i kontrast till vad polisen i Ronneby meddelade för bara några dagar sedan när man lade ned en utredning om hets mot folkgrupp med hänvisning till att det inte är något brott att förstöra koraner.
– Man får kritisera religion enligt svensk lag. Om det ska vara hets mot folkgrupp måste det röra individer, berättade Thomas Johansson, kommunikatör vid polisen.
LÄS ÄVEN: Koranbränning blir trend i Sverige – flera nya videoklipp utlagda på nätet
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.