bengtsfors-inbrottstjuv
Inrikes

Polisen grep medborgargarde i Bengtsfors – gett kriminell ett kok stryk

Publicerad 5/20/2021
Annons

I polisbristens Sverige tvingas alltfler svenskar ta lagen i egna händer för att stoppa brottsligheten. i västsvenska Bengtsfors sitter tre personer nu häktade efter att att ha gett en livsstilskriminell profil ett ordentligt kok stryk. Medborgargardisterna får stort stöd i lokal Facebookgrupp.

Företagare och privatpersoner har det senaste året plågats av en kraftigt ökande brottslighet. Framför allt är det inbrottsstölderna som har ökat. Förra året anmäldes hela 40 procent fler brott än året dessförinnan.

Brottsaktivt gäng plågar ortsborna

Bakom merparten av brotten står enligt uppgift ett litet gäng personer. De är välkända av såväl polisen som ortsborna. Ändå kan de fortsätta med sina brottsliga aktiviteter.

När polisen och de övriga rättsvårdande myndigheterna inte längre skyddar medborgarna och deras egendom, var det bara en tidsfråga innan några skulle ta lagen i egna händer. Det säger flera ortsbor som Sveriges Radio P4 Väst har talat med.

– Det sista ett och ett halv året har det varit sjukt mycket stölder här. Helt otroligt att man inte kan få ha sina saker ifred. Man sliter och jobbar och försöker få det att gå ihop och så är det folk som kommer hit och bara stjäl och gör fanskap, säger Martin Jansson som driver en bilverkstad på orten.

”Man förlorar tron på rättssystemet”

Martin säger sig inte vara det minsta förvånad över att ortsborna tagit lagen i egna händer och gett en av ortens välkända kriminella en som de anser välförtjänt omgång stryk i hopp om att det ska sätta stopp för personens fortsatta kriminella bana. Och detta är bara början, förutspår han..

– Förr eller senare kommer det att sluta i fullständig katastrof om inte de här personerna kommer bort från gatorna eller får något straff. Man förlorar ju tron på rättssystemet

Martin och hans företagspartner tillhör själva de näringsidkare i Bengtsfors som regelbundet fått av påhälsning från tjuvar nattetid.

Medborgargarde får stort stöd på Facebook

I ett Facebookinlägg nyligen uttryckte fler än 300 personer förståelse för de medborgargardister som nu sitter häktade efter att ha agerat där man anser att polisen inte gjort sitt jobb. Bland dessa finns flera profilerade lokalpolitiker.

– Jag stöttar inte våld men har ändå förståelse för att det blir så här. Det handlar om frustration. Man vill få ett slut på detta. Det kan uppfattas som ett rop på ”hallå, det är kanske dags att göra någonting” säger centerpartisten Linda Höder Stenegren i en kommentar till SR.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons