Efter kl 18.00 råder utegångsförbud för boende i Tensta. Den som bryter utegångsförbudet riskerar utsättas för grovt våld. Detta rapporterar områdespolischef Therese Rosengren till TV4. Det är dock inte polisen som utfärdat utegångsförbudet eller patrullerar gatorna. Istället är det kriminella gäng som tagit över området.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18:00. Det där spred sig som en löpeld så klart, bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby.

Utegångsförbuden uppmärksammades av polisen i augusti i år, då de märkte att det var ovanligt lite folk ute i centrala Tensta efter klockan 18:00. Samtidigt inkom underrättelseuppgifter om att gängkriminella utlyst utegångsförbud.

Ingen boende i Tensta Centrum vill ställa upp på filmad intervju med TV4 som besökt området men flera vittnar om att gängen är beväpnade, säljer droger, uppträder hotfullt och har utfärdat utegångsförbud vid ett flertal tillfällen. Det finns också boende som hävdar att uppgiften om utegångsförbud är felaktig.

LÄS ÄVEN: Kriminella gäng upprättar vägspärrar kring ”no go-zoner” i Göteborg

Sex kriminella nätverk i området

Polisen är förtegen om situationen och vilka gäng det är som utfärdat utegångsförbuden. I vad som beskrivs som ett försök att inte ge dem ytterligare makt har polisen valt att ge gängen nummer snarare än namn, då namnen när de väl publiceras i media ofta fungerat som marknadsföring för de kriminella.

Gängen har tidigare använt sina medialt kända namn i utpressningssyfte och för att hävda sin makt. Polisen uppger att det finns sex kriminella nätverk i Järvaområdet, varav minst två ligger i krig med varandra.

Enligt polischef Rosengren ingår barn så unga som i tioårsåldern i gängen. På frågan om vad människor som utsätts för gängens våld säger till polisen svarar Rosengren: ”Äh, men de känner en stark oro. Det här är alltså unga individer, ofta, som är grovt kriminella men de har ett högt våldskapital och det vet medborgarna om”.

LÄS ÄVEN: Inrikesministern hånas efter kommentar om kriminella gängs vägspärrar: ”Oacceptabelt”

Inrikesministern ovetande om situationen

Inrikesminister Mikael Damberg (S) framstår i reportaget som oinformerad om situationen i Järvaområdet. Att kriminella utfärdat utegångsförbud i centrala Tensta vid ett flertal tillfällen fick han reda på av reportern som intervjuar honom.

– Jag har inte hört talas om det, säger Damberg till reportern.

Inrikesministern säger att han ”förutsätter att polisen tar uppgifterna på stort allvar och ser till att klargöra att i Sverige gäller svensk lag, lika för alla”.

Varför polisen valt att inte upprätthålla sitt lagstadgade våldsmonopol framgår inte av reportaget. Däremot påstår inrikesministern att ”polisen har flyttat fram positionerna” och att ”polisen kommer inte att backa”. Under de senaste månaderna har fyra mord och åtta mordförsök begåtts i området.

authorimage