Efter ett beslut av staden att dra in polisens mindre dödliga vapen går polischefen i Seattle nu ut i ett brev till medborgarna och varnar för att man i och med detta inte längre kommer kunna upprätthålla lagen. Detta då man vägrar att skicka ut poliser till fientliga och våldsamma demonstrationer utan rätt utrustning vilket skulle äventyra deras liv.

Under de senaste månadernas vänsterextrema våldsamheter har man bland annat krävt att finansieringen till polisen ska dras in. Konceptet provades i den kortlivade autonoma zonen i Seattle vilket resulterade i fler våldsbrott.

Redan då förklarade polischef Carmen Best att man inte kunde komma åt brottsligheten med bland annat våldtäkter och rån som pågick inom zonen.

När stadens demokratledda ledning nu beslutat att polisen inte längre får bära utrustning som pepparsprej för att skingra folkmassor varnar man att detta kommer att leda till sämre förutsättningar för polisen att arbeta säkert.

I brevet skriver polischef Carmen Best att Seattlepolisens främsta mål är att upprätthålla lagen men att detta kraftigt försvåras av det senaste beslutet som träder i kraft på söndag. Hon understryker samtidigt att hon informerat ledningen om vad detta skulle leda till, något man tycks ha ignorerat.

Beslutet innebär att man nu kommer att agera annorlunda vid framtida våldsamma demonstrationer där omfattande vandalism ofta följer i dess spår. Därmed blir det upp till enskilda medborgare att skydda sig och sina ägor.

LÄS ÄVEN: Apartheid i vänsterextremisters autonoma zon – ska ’hela’ svarta