Äldre i Stockholm löper risk att få julen förstörd av kriminella. En våg av åldringsbrott drar just nu över huvudstaden och polisen går ut med en varning om att inte öppna dörren för eller släppa in obekanta i bostaden.

Polisen berättar att åldringsbrottslingarna hela tiden utvecklar nya metoder för att lura och stjäla från äldre. Man utger sig inte längre bara för att vara försäljare, hantverkare och olika typer av kontrollanter, utan även att man är ombud för släktingar som ska hämta upp saker hos den äldre för släktingens räkning, exempelvis julklappar så här i juletider.

Flera åldringsbrott än vanligt har begåtts under helgen och polisen ligger hela tiden steget efter bedragarna och tjuvarna i sina varningar:

– Tyvärr är den här typen av brott ganska vanliga och så fort vi varnar för ett tillvägagångssätt så hittar bedragarna på ett nytt. De som lurar äldre är otroligt uppfinningsrika, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen, till SVT.

Stockholmspolisen klargör att äldre personer utgör den primära brottsoffergruppen för den här sortens brott. Däremot uppger man inte motsvarande för gärningspersonerna eller de åldringsbrottslingar som man berättar att man gripit. Tidigare har polisen dock gått ut med uppgifter om att åtta av tio åldringsbrott begås av ligor med romsk bakgrund.

Stockholmspolisen manar nu äldre till att vara extra vaksamma och direkt höra av sig till polisen om man misstänker att man håller på att bli utsatt för ett brott.