Polisen i Stockholm varnar för åldringsbrott under julen

Delningar

Äldre i Stockholm löper risk att få julen förstörd av kriminella. En våg av åldringsbrott drar just nu över huvudstaden och polisen går ut med en varning om att inte öppna dörren för eller släppa in obekanta i bostaden.

Polisen berättar att åldringsbrottslingarna hela tiden utvecklar nya metoder för att lura och stjäla från äldre. Man utger sig inte längre bara för att vara försäljare, hantverkare och olika typer av kontrollanter, utan även att man är ombud för släktingar som ska hämta upp saker hos den äldre för släktingens räkning, exempelvis julklappar så här i juletider.

Flera åldringsbrott än vanligt har begåtts under helgen och polisen ligger hela tiden steget efter bedragarna och tjuvarna i sina varningar:

– Tyvärr är den här typen av brott ganska vanliga och så fort vi varnar för ett tillvägagångssätt så hittar bedragarna på ett nytt. De som lurar äldre är otroligt uppfinningsrika, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen, till SVT.

Stockholmspolisen klargör att äldre personer utgör den primära brottsoffergruppen för den här sortens brott. Däremot uppger man inte motsvarande för gärningspersonerna eller de åldringsbrottslingar som man berättar att man gripit. Tidigare har polisen dock gått ut med uppgifter om att åtta av tio åldringsbrott begås av ligor med romsk bakgrund.

Stockholmspolisen manar nu äldre till att vara extra vaksamma och direkt höra av sig till polisen om man misstänker att man håller på att bli utsatt för ett brott.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

115 KOMMENTARER

 1. ”Tidigare har polisen dock gått ut med uppgifter om att åtta av tio åldringsbrott begås av ligor med romsk bakgrund.”

  Och två av tio begås av zigenare som inte ingår i ligor.

 2. Åldringsbrott en sådan vidrig form av
  kriminalitet.Utförd av grupper som
  inte har något av moraliska betänkligheter.
  En motbjudande hantering utförd
  av avskum som skall straffas hårt och
  konsekvent.Sedan utvisning för alltid.

 3. Ja, varna är väl det resurserna räcker till. För det är väl bara en tidsfråga innan man slutar utreda också dessa brott i 7-partiets Sverige.

 4. Polisen liksom media ”glömmer” alltid att påpeka att det handlar om mörka invällande krafter.
  Mörkningen är total.

 5. Man måste vara väldigt omoralisk av sig för att ge sig på äldre. Men å andra sidan sett, dagens kriminella saknar ju allt vad moral heter. För dem är vi bara lättlurade idioter, som tillhör fel religion, fel grupp, ja, vad de nu har för ursäkt för att ge sig på oss. Och varför inte? Vi har ju inga straff.

  Vi har de absolut sämsta lagarna i världen. Eller de absolut bästa. Beroende på vilken sida av lagen man står. Som kriminell måste detta vara paradiset, och på sätt och vis förstår jag de kriminella. Knappt någon polis, överfulla fängelser, blödhjärtade domare. Här är det alltid mer offrets fel, än gärningsmannens fel. Man hittar alltid ursäkter, man finner alltid sympatier för gärningsmannen. Allt som går att sänka straffet på, använder man sig av. Hur uppmanar det folk till att INTE begå brott?

  Det parti som börjar ryta i och ta det här med lagar på allvar, de har automatiskt min röst. Och ibland undrar jag om vi behöver ett nytt parti..? SD hade många bra idéer, som de numera tonat ner. Har de kvar dessa idéer? Medborgelig Samling har också tutat om bra idéer, men tyvärr har de tystnat. Afs…

  Som sagt, jag vill ha ett parti som hörs. Inte bara inför val, utan även mellan val. Och som gör vad de kan för att skärpa lagarna, så vi får tillbaka tryggheten i Sverige.

  • Paradorden ”ordning och reda” betyder i min mening hårda lagar och lite frihet.

   Åldringsbrottslingarna är i stor usträckning romska katoliker, som sedan ber om syndernas förlåtelse hos prästen och därmed kan fortsätta med sitt dåliga beteende.

 6. Stockholmspolisen manar nu äldre till att vara extra vaksamma!? Stockholmspolisen bör skicka direkt information i postlåda till de äldre som är drabbade!

 7. Polisen varnar för att de är maktlösa.
  Inget görs och kommer att göras.
  Ändå undviker man nyval för att förhindra SD att ställa till med ordning och reda.

 8. Görs det ett bedrägeri under 5tusen kronor står åldringen helt utan hjälp, o detta har över 80% röstat för? Obegripligt!

 9. Hur vore det om polisen gick ut med varningen ”Ser personen som ringer på din dörr romsk ut: Öppna inte!” istället för sådana här generella varningar? Nog för att generella varningar kan ha sin plats, men om polis och samhälle hade varit bättre på att upplysa om att man skall passa sig extra mycket när det gäller just zigenarna, så hade dessa samvetslösa banditer fått det mycket svårare att ostört kunna få fortsätta livsstilskriminaliteten!!

  • då är du rasist o sätter folk i ett fack.. .. alla zigenare är inte tjuvar…. nääää verkligen inte.. dom som är inte tjuvar dom är banditer!!

  • Då blonder dom bara håret. Man kan inte peka ut en grupp så där heller.

   Bästa vore kommunen försåg äldre med låskedjor och kanske hade utbildning av äldre. Kanske hade elektroniska lås hos äldre.

   Sedan fick ett enhetlig uppträdde av hemtjänst personal

   • Om 80% av åldringsbrotten begås av en viss folkgrupp så bör man i ett friskt samhälle peka ut den för att lättare kunna komma åt den! Blonderad eller ej så ser man skillnad på en zigenare och en vanlig människa. Tusen år av halvincestuösa stamgiften suddar man inte bort så lätt, iaf utseendemässigt.

 10. Om denna utveckling får fortsätta (vilket allt tyder på att den får) så kommer man som äldre pensionär att få barrikadera sig bakom en pansardörr i sin lägenhet där kontanter och telefon med bankID inte får förekomma. Hela tillvaron kommer att handla om att göra sig olönsam att råna eller bestjäla. Från polisen lär det bara komma ett enda standardråd; ”klara dig själv” och kanske ett ”lycka till, gammelman”.

  • Tja, enda gången de kommer till pensionärens hem är när de ska gripa denne för att uttryckt sig missaktande mot de romer som rånar och misshandlar dess vänner och därför ska åtalat får åsiktsbrott.

   • Ja, det gäller även att inte uttrycka åsikter som kan ge polisen anledning att ringa på dörren. Då vet man också med säkerhet att den ”polis” som står utanför dörren och vill in och göra en husundersökning bara är en utklädd rom.

 11. i polen så är polisens lön mindre.. sammanlagt har man mkt mindre skatter.. sociala avg. är en bråkdel av sv. motsvarade.. etc etc…
  ändå har man i polen råd med många fler poliser per 100000 invånnare än in sve… och är mkt säkrare att visstas o bo i… det betyder att ..

  1. lönen är inte helt avgörande.. därför behöver man inte höja sv. polisens löner…

  2. att sverige är alldeles för korrupt.. för att ha säkerhet..

  man kan lugnt.. sänka skatten avsevärt utan att det påverkar säkerheten i landet.!!

  det åär min slutsats..

  därmed kan man lugnt säga att sv. politiker är tjuvar…
  sedan ska man komma ihåg en del svartkrut vapen är lagliga i polen .. o behöver ingen vapenlicens

    • aj aj.. o riskera att mörda sv. barn kanske med handikapp?? näää tack.. ta bort polisens tjänstevapen..

     o lägg ned sv. poliskår…

     en fråga.. hur många har ppolisen i sv. mördad?? ja minst 2… svenska med handikapp
     .
     hur många har sv. polis skyddad genom att döda ngn??
     ingen…

     • Det behöver inte vara polisen då,någon form av garde.Det räcker att skjuta av knäskålarna

     • ja visst ngn som har adekvat utbildning o behörighet.. kasnke man ska ta in polsk polis.. eller annan..
      bara inte svenskt

      för sv. polis är enlig mig icke behörig för sin tjänst.. !!!

 12. Glöm aldrig vad GW Persson påtalade i ett av sina brottsprogram i TV !
  ZIGENARNA STÅR FÖR CA 90 % AV ALLA ÅLDERSRELATERADE BROTT !
  Dom kommer också i horder hit , men ingen myndighet varnar våra gamla för den varning och upplysning som GW gav till hela svenska folket.

  • Zigenarna har stor respekt för åldringar men bara romska åldringar andra åldringar respekteras inte, det är rasism…. Zigenarna gör inte polisanmälningar mot andra zigenare och vägrar vittna mot andra zigenare, alla tvister och konflikter löses av de äldstes råd som är en domstol för zigenare

   • Med andra ord, dom passar helt enkelt inte in att leva med svenskarna i ett svenskt Sverige, då dom vägrar att respektera dom svenska värderingarna och den rådande rättsuppfattningen, Dom borde helt enkelt inte vara här, vilket helt säkert vore bra och tryggare för våra äldre.

 13. Att polisen ligger efter är väl allmänt känt…
  Nobelkommittén kikar nog knappast ur detta klientel efter pristagare!!!

 14. polisen gick ju ut med terror varning.. så nu har dom överförflyttat ansvaret till den enskilde..
  samma med 5000 kronors utredningar.. mao.. skyll dig själv.. om du blir av me pengar..

  o nu åter igen.. skyll dig själv om du blir rånat hemma.. då vi gör inte ett skit…

  så ärligt?? vad gör sv. polis??

  pride?? uppvissningar??? i skolor..?? men seriöst…. gör dom ngt nyttigt
  eller kan dom bara döda svenska barn”`???

  dom är ju samhällsfarliga!!!

 15. Tycker Samnytt borde lägga till en under-rubrik…
  ” Samnytt varnar ALLA i hela Sverige för att öppna dörren…HELA året !!
  Till det ett reportage om hur larm-branchen ökat i en allt snabbare takt…
  gärna fördjupning i vilka statsråd som har vad..??…
  säkerligen dom som har det allra värsta skyddet…som predikar att Sverige har aldrig varit tryggare…

 16. Mina tips är :

  1) Släpp inte in reklam utdelare fastigheten. Många utdelare av gratistidningar och reklam sysslar även med åldrings brott.
  2) Kräv att din fastighet värd bara ge access postoperatörer som Postverket och liknade. Kräva fullstädig utdrag ur belastningsregister om det är en mindre operatör som Bing eller S-post.
  3) Lär grannar att inte släppa in folk står och vänta vid porten.

 17. Finns ingen som kan mäta sig med våra politiker när det det gäller brott mot våra pensionärer. Uppfinningsrikedomen har varit stor, Ta t.ex ATP. Konfiskationen av skattemedel under täckmantel av att pension skulle utbetalas, men som senare stals av G Perssons regering. Det de sk åldringsbrottslingarna gör är småpotatis jämfört med politikernas svek

 18. En gång har jag i lokaltidningen sett signalement på en gärningsman som bestal en åldring: mörkhårig och iklädd kostym! Inte många svenska som går i kostym till vardags!!!

 19. En färgskala skulle kunna vara behjälplig mot bedragare. Från vit till kolsvart risken då blir 1-100 beroende på vad som visar sig i tittögat.

 20. Åldringsbrott och brott mot barn borde vara fyrdubbla straff på.
  Dessutom ska namn och bild regelbundet publiceras på dessa fega jävlar…

 21. Jäkla Poliser! Nu varnar de igen. Istället för att göra jobbet.
  det som sägs nu är – tyvärr – normal procedur i den mångkulturella Sverige: öppna inte dörren!
  En självklarhet.
  Men att poliser bara snackar och varnar duger inte.
  Eller har jag fel kanske och det är det nya Polisen model ELIASSON

  • Dörrarna skall vi ha stängda men gränsen skall vara vidöppen.
   Föredrar ett samhälle där dörrarna är öppna , gränserna stängda och där det räcker med att sätta kvasten för dörren för att markera att ingen är inne att välkomna

   • Fantastiskt beskrivning av det vi har förlorat och vi vill ha tillbaka!
    Men säkert bara för att vi motsträviga, invända, extrema och rasister.

 22. Handikappade, Sjuka och Aldringar ska plundras.
  Invandrare lever pa bidrag och kriminalitet och landet Sverige ar laglost.
  Man blir ledsen

 23. Den fria rörligheten inom EU gör det möjligt för utländska ligor att röra sig fritt över gränserna och råna åldringar som de behagar.

 24. Tänk om polisen varit lika duktiga på att haffa åldringsrånare som dom är när det gäller att haffa straffa och förnedra haschrökare och fortkörare.

  Våra åldringar borde få ett Tillhållarlås tittöga och en porttelefon i julklapp så dom slipper öppna sina dörrar för dessa monster.

 25. Jag säger jämt åt min mamma, som inte direkt är åldring dock, att ALDRIG öppna dörren för mörkare element. ALDRIG. Men hon är miljöpartist så det är som att tala med en vägg. Hon bor i gettot och jag oroar mig så.

 26. Som man röstat (bäddat)
  får man ligga…
  Vi är många här som i tio-tals år
  påpekat att dörren ska vara låst,
  inifrån eller utifrån….!

  • Låser alltid dörren och innan sängdags låses den så att du måste ha nyckel för att kunna öppna den. Dessutom startas skal larmet så vid åverkan går larmet igång. Dessa åtgärder är naturligtvis till för att hinna vakna upp och förbereda sig på att ta emot dessa eventuella och objudna gästerna på ett
   optimalt sätt.

 27. Vi vet alla vilken folkgrupp som specialiserat sig på åldringsbrott. Samma grupp som står längs vägarna med bilhuvarna uppe. De utnyttjar medmänsklighet och godtro. Detta är ödeläggande för ett samhälle. Ingen törs längre hjälpa sina medmänniskor.
  Vad händer i dag om bilen strejkar ute i glesbygd utan mobiltäckning i minus 20 grader. Ingen stannar och knackar du på en dörr antar bostadsinnehavaren pågående rånförsök.

 28. Min forskning gör gällande att politikerna i Sverige anser att äldre människor är en belastning för samhället.
  Dom kostar pengar och tar upp stora resurser inom sjukvården.
  Därav prioriteras inte de äldre och anses inte vara skyddsvärda.

 29. Tyvärr så har nog flertalet av dessa äldre röstat för att de skall bli rånade och misshandlade. Kanske de inte förstod det när de stoppade ner valsedeln i urnan.
  Men som man brukar säga när huvudet är dumt så får kroppen lida.
  Det är tråkigt att behöva konstatera det men om man har röstat för international socialisterna så får man nu skörda vad man har sått.

  • Tyvärr så är de äldre naiva och tror på politikernas löften, så fungerade det förut.
   Men nu har politikerna ändrat sig.
   Valresultaten är inte det viktigaste nu, utan det skall manipuleras så att det passar politikernas syften.
   Det finns enl. vissa politiker, tydligen över en miljon svenskar som är rasister ,nazister????
   Hur har dom kunnat bli så många på så kort tid ????
   Dom har väl bott i Sverige förut??
   Så frågan blir om dom alltid har varit R N, ???

LÄMNA ETT SVAR