Springare

Faksimil Ledarsidorna/Youtube

Inrikes

Polisen köper ut Peter Springare

Publicerad 12/8/2019
Annons

Peter Springare, polisen som tröttnade på hur politisk korrekthet hindrar sanningen från att nå allmänheten, köps nu ut och pensioneras.

Det hela började i februari 2017, då Springare sparkade sönder åsiktskorridoren med ett osande inlägg på Facebook, väl medveten om att han riskerade sin karriär som polis.

I inlägget radade han upp ett antal framförallt utländska namn samt brotten de var misstänkta för, som stöd till tesen att människor med utländsk härkomst är överrepresenterade i brottsstatistiken. Detta var fakta, som polisledningen inte gärna talade högt om, om ens alls. Under ledning av Dan Eliasson rådde en strikt politiskt korrekt hållning på myndigheten.

Precis som Springare förutspått ledde inlägget till ett ramaskri i media. Samtidigt möttes han av ett stort stöd bland vanligt folk och Facebookgruppen ”Stå Upp För Peter Springare” fick snabbt över 100 000 medlemmar.

”Jag vill berätta utifrån min verklighet, hur jag och många utredande poliser upplever det”, sa Springare till Nerikes Allehanda om uppmärksamheten då.

Springares frispråkiga inlägg ledde till en anmälan om hets mot folkgrupp men förundersökningen lades ner av Åklagarmyndigheten. Polisledningen gjorde även flera andra anmälningar på grund av vad Springare skrivit eller uttalat sig om i media, bland annat för ofredande och olaga hot men även dessa lades ner. Det enda som ledde till förundersökning var en anmälan om dataintrång, efter en debattartikel där Springare sammanställt statistik med hjälp av polisens databaser, men inte heller detta ledde till åtal.

När hans arbetsgivare inte kom åt Springare via straffrättsliga åtgärder omplacerades han. Då tog Fackförbundet ST strid för Springare i Arbetsdomstolen. Facket ansåg att han omplacerats på ett sätt som kunde likställas med ett avskedande.

”De uttalanden som Springare har gjort har fallit inom ramen för hans yttrandefrihet och är Springares personliga åsikter som han har framfört på fritiden”, skrev facket i stämningsansökan.

Nu har dock polismyndigheten slutligen lyckats bli av med Springare en gång för alla genom att helt enkelt köpa ut honom.

”Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd”, säger Peter Springare till NA, i en artikel bakom betalvägg.

Summan, som skattebetalarna står för, är okänd men på frågan om det rör sig om mer än en halv miljon kronor svarar Springare: ”Nej, mera. Det fanns inte en möjlighet för mig att tacka nej. Jag är helt tillfreds med uppgörelsen vi gjort”.

Inlägget som först gjorde Peter Springare allmänt känd:

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons