Ungdomsgäng som ägnar sig åt grova personrån är ett utbrett problem på bland annat invandrartäta Hisingen i Göteborg. Vid sidan av själva brotten har polisen också problem med att rånarnas föräldrar i ’utsatta’ bostadsområden tar parti för ungdomarna och mot polisen.

Under årets första månader har en liga bestående av ungdomar i 15-17-årsåldern härjat på Hisingen och begått en lång rad personrån. Inte sällan har offren också utsatts för grovt våld i form av sparkar och slag samt knivhot. Det man tillgripit är märkeskläder, mobiltelefoner och pengar.

Brotten är ofta svårutredda på grund av att det råder ett slags skräckvälde i området där den som utsätts för brott drar sig för att anmäla av rädsla att bli utsatt för ytterligare våld och repressalier från gärningspersonerna – sådant som i juridiska sammanhang kallas övergrepp i rättssak.

Även brottsoffrens föräldrar skräms till tystnad och till att övertala sina barn att inte anmäla. Många som initialt anmäler drar också tillbaka sin anmälan senare, efter vad som antas vara påtryckningar och hot.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik har personrånen i och kring de så kallade utsatta områdena varit tämligen konstant under en rad år. Enligt polisen finns dock ett stort mörkertal i form av att många brott sannolikt inte anmäls. Det kan därför antas att Brås siffror om antal anmälda brott stämmer dåligt med antalet faktiskt begångna brott.

Polisen lyckades ändå gripa sju av de inblandade ungdomarna i den aktuella ligan men har under utredningen stött på ett annat följdproblem. Ungdomarnas föräldrar anser inte att det deras barn ägnat sig åt är särskilt allvarligt och ger inte den utredningsgrupp på Hisingen som arbetar mot ungdomsbrottslighet något stöd. Tvärtom ställer man sig på rånarnas sida mot polisen.

Hos Göteborgspolisen vittnar man om att den här polisfientliga och brottsöverseende attityden bland de kriminella och antisociala ungdomarnas föräldrar är något som blivit ett allt vanligare problem i utredningsarbetet. Att polisen inte har föräldrarna med sig i arbetet för att leda ungdomar bort från brott och till att leva ett hederligt liv försvårar också det allmänna brottsförebyggande arbetet.

Bild: faksimil SVT.