petra stenkula

Faksimil Polisen

Inrikes

Polisen och Malmö stad tar hjälp av mammor i brottsbekämpningen

Publicerad 11/19/2021
Annons

Polisen i Malmö pekar ut mammorna som en nyckel för det brottsförebyggande arbetet och vill nu stärka deras roll i detta. Ett 40-tal mammor har träffat polis och socialtjänst för att diskutera hur man kan motverka att unga hamnar i grov kriminalitet.

– Trygghet och säkerhet är något som vi skapar tillsammans och det gäller att mobilisera alla goda krafter. Mammorna har en alldeles unik ställning att påverka sina barn i rätt riktning, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.

LÄS ÄVEN: BRÅ: Invandrare GROVT överrepresenterade vid brott

Genom programmet Jämlik hälsa har mammor från flera utsatta områden i Malmö bjudits in till möte med polischefen, områdespoliser och Malmö stad. Enligt flera av kvinnorna är man rädda för socialtjänst och polis, något man tror kan vara orsaken till att föräldrar drar sig för att söka hjälp.

– Vi är på er sida och det är viktigt att ni reagerar tidigt om era ungdomar umgås i fel kretsar eller börjar begå småbrott. Det blir bara värre och värre och i värsta fall slutar det med att ett barn blir dödat eller själv dödar någon annan. Det är något som varken föräldrar eller poliser vill ska ske, sa områdespolisen Johannes Dontsios till mammorna.

LÄS ÄVEN: Brå: Sverige har HÖGST dödligt skjutvapenvåld i hela Europa

– Det finns mer hjälp att få än vad de flesta vet. Att ett barn blir omhändertaget är den sista utvägen och inget ni ska oroliga för. Vi vet hur viktiga föräldrar är för barnen, sa Anna Kosztovics från Malmö stad.

Tätare dialog

Mötena är inledningen på det som ska bli en tätare dialog med mammor i Malmö, hoppas Petra Stenkula.

– Vi behöver utveckla samarbetet med mammor i fler grupper och områden i Malmö. Genom att prata MED dem istället för OM dem kan vi skapa en positiv förändring.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
778Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons