linda-staaf-98387873
Inrikes

Polisen om epidemin av bombdåd: ’springpojkar’ söker status i de kriminella gängen

Publicerad 11/6/2019
Annons

På onsdagsmorgonen höll Polismyndigheten pressträff med anledning av det eskalerande antalet sprängdåd. Man slog bland annat fast att det är samma invandrargäng som begår dessa dåd som ligger bakom det likaså kraftigt ökade antalet skjutningar.

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat om, ökar antalet sprängdåd utförda av gängkriminella kraftigt. Förra året genomfördes i snitt tre bombdåd i veckan, totalt 152 stycken. I år är motsvarande siffra redan uppe i 187.

Utvecklingen är unik för Sverige. Inte i något annat jämförbart land sprängs det i motsvarande omfattning.

Linda Staaf är chef för den nationella underrättelsetjänsten. Hon förklarade på onsdagens pressträff att det är samma i huvudsak invandrarkriminella nätverk och ofta även samma personer som utför sprängdåden som håller i vapnen vid de gängskjutningar som även de har eskalerat kraftigt.

– Det som avgör om man spränger eller skjuter beror på vad man vill uppnå. Är syftet att hota så spränger man. Är syftet att skada eller döda så är skjutvapen vanligare, förklarade Staaf.

’Springpojkar” som söker respekt och status

Hon berättade också att de som håller i vapnen och detonerar sprängladdningarna ofta är så kallade ”utförare” längre ned i den gängkriminella hierarkin – springpojkar som genom att utföra de här gärningarna skaffar sig ökad status och möjlighet att stiga i graderna.

– De ser våldsdåden som en möjlighet att tjäna pengar och skaffa sig respekt och status i den kriminella världen. Flera som har gripits är troliga springpojkar, som är kända av områdespolisen, men inte för att begå grova våldsbrott.

Knarkhandel och hämnd

De kriminella gängens huvudsakliga inkomster kommer från narkotikahandel. De flesta våldsdåd som utförs handlar om uppgörelser inom eller mellan olika gängkonstellationer relaterade till den illegala drogmarknaden. I nästa steg kommer hämndmotiv i bilden där en gärning ska vedergällas, vilken i sin tur leder till utkrävande av hämnd osv i våldsspiral utan slut.

– De har övergått till rena hämndaktioner som verkar sakna slut, berättade Staaf på pressträffen.

”Lättkränkta och impulsiva unga män”

Relativt nytt är att man också ger sig på anhöriga och närstående till dem man vill hämnas på. Nyligen sköts en småbarnsmamma ihjäl på öppen gata i Malmö på grund av sin relation till barnets far, en välkänd gängkriminell.

– De senaste ett till två åren har gärningspersonerna allt mer riktat in sprängningarna mot närstående till den egentliga målpersonen, sade Linda Staaf.

Hon beskrev också gärningspersonerna som ”lättkränkta och impulsiva unga män” som ibland agerar på eget initiativ men ofta i stället på order från högre ort i de gängkriminella miljöerna.

Svårt utreda när de kriminella lämnar landet

Mats Löfving är chef för Nationella operativa avdelningen (Noa) och förklarar att de grova våldsbrotten av flera skäl är svårutredda.

Tystnadskulturen är utbredd i de områden där gängen är verksamma och de grovt kriminella tar ofta sin tillflykt till utlandet när de får det för hett om öronen i Sverige. Det finns därför ett ökat behov av samarbete med andra länders polismyndigheter och Europol för att lagföra dem.

– Vi ser en utveckling att de lämnar landet och flyttar utomlands för det är för jobbigt i Sverige. Vi ser ett behov av att utveckla vårt samarbete med andra länder och Europol så att huvudmännen inte ska undslippa oss.

Helikoptrar, drönare och övervakningskameror

I kampen mot den eskalerande kampen mot den invandringsdrivna organiserade gängkriminaliteten görs nu också dyra satsningar på materiella förstärkningar. Det handlar bland annat om fler polishelikoptrar, drönare och hundratals nya övervakningskameror.

Polisen menar att satsningarna gett ett visst resultat, bland annat när det gäller att få fast de personer som utför sprängdåden. Det motsägs samtidigt av att dessa dåd ökar i antal och att polisen endast har en misstänkt person i 77 av de 187 bombutredningarna och ännu färre fällande domar.

Jimmie Åkesson: ”Var håller regeringen hus?”

Med anledning av den skenande gängkriminella utvecklingen i allmänhet och det eskalerande antalet sprängdåd i synnerhet gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson nyligen ut i sociala medier med en fråga till den rödgröna JÖK-regeringen.

Åkesson ville veta var Stefan Löfven och andra ansvariga ministrar håller hus och vad de gör åt att den här sortens grova brott numera är vardag i Sverige. SD-ledaren riktade samtidigt kritik mot regeringen för beslutet att frisläppa muslimska terrorister som utgör ett hot mot rikets säkerhet.

En av dessa har, som Samhällsnytt tidigare på onsdagen rapporterat, redan försvunnit från myndigheternas radar och gått under jorden.

Bild: faksimil SVT.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons