Foto: Twitter/Viktor Adolphson

Foto: Twitter/Viktor Adolphson

Inrikes

Polisen i Stockholm tvingades släppa ’gatubarn’ – förvaringsplatser saknas

Publicerad 3/13/2018
Annons

Södermalmspolisen i Stockholm tvingades under eftermiddagen idag släppa fyra så kallade gatubarn som omhändertagits vid Mariatorget. Anledningen uppges vara att gränspolisen saknar förvaringsplatser. – Det blev lite snopet, säger polisen Viktor Adolphson.

Det var strax efter klockan två på eftermiddagen som Södermalmspolisens yttre befäl Viktor Adolphson och hans kollegor kontrollerade sju så kallade gatubarn vid Mariatorget på Södermalm.

– Några av dem pratade knagglig engelska, några inte alls, berättar Adolphson för Samhällsnytt och tillägger att det kan röra sig om en ny gruppering:

– De här är inga vi haft att göra med i somras till exempel.

Så det kan vara sådana som dykt upp nyligen i Sverige?

– Det kan vara det, det vet man inte. Alla, även de som varit här länge, hamnar inte i våra register, men många gör ju det.

När poliserna bad ungdomarna legitimera sig hade fyra av dem inga giltiga ID-handlingar. De personnummer som de uppgav stämde inte.

– När vi ringde och kollade mot våra system så fanns fyra av dem inte med alls. Det gick inte att styrka på något sätt, säger Adolphson.

Poliserna ville därför omhänderta de fyra personerna med stöd i §11 i polislagen och överlämna dem till gränspolisen.

– Då fick vi veta av gränspolisen att det är ingen idé för det finns ingen förvaringsplats i hela landet, säger Adolphson.

– Det blev lite snopet för oss när det inte gick att komma vidare.

Efter att ungdomarna släppts skrev Adolphson ett inlägg på Twitter om händelsen. ”Systemet verkar överbelastat”, konstaterar han.

Gränspolisen håller inte med

Per-Arne Kaati är chef för gränspolisen i Stockholm. Han säger till Samhällsnytt att hela historien verkar lite märklig och att det finns alternativa lösningar som polisen kan ta till.

– Man kan till exempel låsa in dem i 72 timmar i väntan på förvar, men då måste finnas beslut om avvisning på gång, säger han.

Efter att Kaati ringt upp och pratat med Adolphson hör han av sig igen. Nu delar han inte den bild av ingripandet som det yttre befälet skildrar på Twitter.

– De hade inga skäl att ta in de här personerna. Det fanns inget skäl att frihetsberöva dem, säger han nu.

Enligt Kaati är det inte gränspolisen som sagt nej till att omhänderta de fyra ungdomarna. Det är ett beslut som poliserna på plats själva kommit fram till.

”Lite jobbigt”

Samhällsnytt pratar med Viktor Adolphson igen. Han betonar att det visst fanns skäl att omhänderta de fyra ungdomarna.

– Det gick ju inte att styrka deras identitet och då finns det skäl att omhänderta dem, säger han.

Han säger också att de poliser på gränspolisen som man pratade med var väldigt tydliga med att det inte fanns förvaringsplatser.

– De tycker väl att det är lite jobbigt, men det är ju inte deras fel att det inte finns plats, säger Adolphson och tillägger:

– De jobbar ju på så fort det går Det här är inte kritik riktat mot gränspolisen.

Efter att ha frågat sin kollega Hedström återkommer Adolphson i luren igen.

– Jag kanske formulerat mig fel, en nyansskillnad, säger han och förtydligar:

– Poliserna tog själva beslutet att inte ta in dem eftersom det inte fanns förvarsplats.

Och det är åtminstone en omständighet som chefen på gränspolisen håller med om:

– Ibland kan det vara så att alla förvar är fulla. Vi kommer öka antalet förvarsplatser, men just nu är det kärvt. Det är så gott som fullt hela tiden och det är ett bekymmer vi har givetvis, säger Per-Arne Kaati.

’Gatubarn’ är en term för ungdomsgäng från främst Marocko som tagit sig in i Sverige och här ägnar sig åt narkotikamissbruk och brott.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons