En ”radikaliserad konvertit till islam” ligger bakom gårdagens attentat i Norge, som nu utreds om det var ett terrordåd. Det bekräftar norsk polis vid en pressträff idag på förmiddagen.

Den 37-årige danske medborgare som, beväpnad med pil och båge, sköt ihjäl flera personer i Kongsberg utanför Oslo i Norge igår kväll var en ”radikaliserad konvertit till islam”. Det bekräftar polismästare Ole Bredrup Sæverud vid en pressträff idag på förmiddagen.

– Polisen har tidigare varit i kontakt med mannen på grund av oro för att han radikaliserats, berättar Sæverud.

– Vi har inte haft några anmälningar mot honom under 2021, men tidigare. Det har varit fullt upp.

Polisen utreder nu om attentatet kan ha varit ett terrordåd.

Fem dödade

Polismästaren berättar att fyra kvinnor och en man dödades i attentatet. Två personer skadades och vårdas på sjukhus, varav en är en polisman som inte var i tjänst vid tillfället. Ingen av de skadade är livshotande skadad.

Alla dödade var mellan 50 och 70 år gamla. De dödades identiteter är inte helt fastställda, men anhöriga till dem polisen tror är de avlidna har underrättats.

Polisen tror att gärningsmannen agerade ensam, men arbetar med att säkerställa att inga fler varit inblandade i dådet.

Dödades efter polisen kom fram

Ole Bredrup Sæverud berättar att det första larmet om en pilbågsskytt kom in klockan 18:13. Den första polispatrullen var på plats kort därefter och klockan 18:18 fick en patrull syn på pilbågsmannen. Den blev då beskjuten, och tappade kontakten med mannen.

Attentatsmannen fortsatte därefter att beskjuta människor med sin pilbåge, och polisen befarar att samtliga omkomna dödades efter att den första polispatrullen fick syn på honom.

– Några, troligen alla, blev dödade efter att polisen fick syn på gärningsmannen första gången klockan 18:18, säger Sæverud.

Klockan 18:47 lyckades polisen till slut gripa pilbågsmannen efter att ha avlossat varningsskott. Då jagades han av 22 polispatruller, och ytterligare resurser var på väg för att jaga honom.

LÄS MER: Konverterade till islam – mördade fem i pilbågsattack