Borlange

Områdespoliser och somaliska flickor i Tjärna Ängar. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Polisen: Somalier ser svenska flickor som ”horor”

Publicerad 1/26/2022
Annons

I kvällens avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning får tittarna en insyn i polisens rapporter om det invandrardominerade problemområdet Tjärna Ängar, även känt som ”Lilla Mogadishu”. Poliser verksamma i området vittnar bland annat om rasism mot svenskar. Flickor med svensk bakgrund beskrivs som ”horor” utifrån sitt leverne däribland genom klädstilen.

Samnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat utvecklingen i Tjärna Ängar i Borlänge. Vår rapportering rör bland annat taxibolag, glassbilar och tidningsbud som slutat köra i området efter rån samt hotfulla situationer. Men även parkeringsvakter och väktare som inte längre kan utföra sitt arbete.


LÄS ÄVEN: Inga p-vakter eller väktare i Tjärna Ängar: ”Inte en god arbetsmiljö”

Uppdrag granskning har nu gått igenom samtliga rapporter som Borlängepolisen lämnat in till Nationella operativa avdelningen (NOA). Dokumenten ger en bild av de problem som finns i området och legat till grund för att området ska klassas som så kallat utsatt. Invånarna i området består till stor del av personer med invandrarbakgrund från Somalia.

En del av rapporten ”Områdesdokument Tjärna Ängar 2019” berör polisers vittnesmål om ett förbud för somaliska flickor att beblanda sig med flickor som har svenskt ursprung. Nedan syns ett utdrag från rapporten.

Polisen mildrar somaliernas syn: Alla har fördomar

Marie Edlund är områdespolis i västra Borlänge och hon är noga med att lyfta att det inte bara är somalier som hyser fördomar utan även svenskar.

– Jag tänker att det är föräldrar som har fördomar, alla har fördomar. Jag tror att utlandsfödda föräldrar har fördomar om de svenska ungdomarna precis som tvärtom, och att man då vill på sitt sätt försöka skydda sina egna döttrar i det här fallet, säger Edlund till SVT.

Foto: Faksimil SVT


I samband med besöket attackeras statsreportarna med sten och får höra ”fuck SVT”. Hela avsnittet kan ses på SVT1 klockan 20.00 eller HÄR.

Foto: Faksimil SVTLÄS ÄVEN: Taxibolag slutar köra till Tjärna Ängar: ”Arbetsmiljöfråga”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons