sluta-skjut-stormoten-feat
Inrikes

Polisen till gangsters: ”Vi vill inte att du ska dö”

Publicerad 5/11/2022
Annons

Samnytt har i ett flertal artiklar uppmärksammat polisens initiativ ”Sluta skjut” mot den invandrade gängkriminaliteten. Det har visat sig inte bara vara verkningslöst, pizzakvällarna har i flera fall också fungerat som kontaktforum för brottslingarna att planera och begå nya brott. Trots det växlar satsningen nu upp till fas 2. Stormöten ska nu hållas med ”drivande” gängkriminella för att vädja till deras känslor och förmedla budskapet att samhället inte vill att de ska dö.

Polismyndigheten är för närvarande i ett planeringsskede för de stormöten med grovt invandrarkriminella som är en utvidgning av de pizzakvällar man hittills haft med en mer begränsad skara av brottslingarna för att förmå dem att sluta skjuta och helst lämna brottets bana för ett hederligt liv. Efter sommarsemestrarna drar den mer storskaliga verksamheten igång.

– Vi vill inte att du ska dö, säger Johanna Johansson, kommunpolis i Örebro, till SVT och lägger sedan till ”…eller döda någon”.

Johanna brinner för projektet och orden är riktade till framför allt de kriminella gängen i den ”utsatta” och svårt brottstyngda invandrarstadsdelen Vivalla.

LÄS MER: Dystert facit för polisens pizzakampanj ”Sluta skjut”: 15-tal deltagare i nya rättegångar

Brottslingarna ska få höra ”sorgens, ångerns och hoppets röst”

”Sluta skjut”-initiativet bygger på den omdiskuterade så kallade GVI-strategin. och de som talar på mötena ikläder sig en roll där man agerar ”sorgens röst”, ”ångerns röst” och ”hoppets röst”. Dessa ska förmedla, i tur och ordning, sorg över en stupad gängkompis, ånger över de grova gängkriminella handlingar man begått och att hopp om ett hederligt liv finns som ett ljus i tunneln.

– Det kan vara en mamma som har förlorat sitt barn, en före detta kriminell och en präst eller imam, berättar en entusiastisk Johanna för statstelevisionen.

Hon uttrycker också en förhoppning om att man i den kartläggning som nu görs ska finna att det bara är en liten klick av invandrarungdomarna som är våldsdrivande.

– Det är ett fåtal individer som vi tror står för en stor andel av det grova dödliga våldet i Örebro.

LÄS ÄVEN: Poliser sågar S-skryt om ’Sluta skjut’ i Malmö: ”Inte anledningen till att det skjuts mindre”

Hög status vara gängkriminell

Johannas förhoppning motsägs dock av andra undersökningar som visat att rekryteringsunderlaget till de kriminella gängen är enormt och svårigheterna att ersätta en mördad medlem är mycket små.

Att vara gängkriminell har hög status i de ”utsatta” områden, betydligt högre än att leva som ”svenne”. Just statsmedierna SVT och SR har kritiserats för att bidra till detta genom att göra sig till plattformar för och hylla den brottsglorifierande gangsterrappen.

LÄS MER: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

300 grovt gängkriminella bara i Örebro

Johanna medger också att man trots att kartläggningen ännu är i ett tidigt skede redan har identifierat runt 300 livsstilskriminella personer.

– En stor andel i kartläggningen är män mellan 18 och 35 år, berättar hon men vill inte gå in på vad de har för härkomst.

Det framgår inte vilka större anläggningar polisen ämnar boka för att kunna hålla dessa massmöten med hundratals gängkriminella eller vilka säkerhetsarrangemang man tror kan behövas för att hantera så många grovt kriminella samtidigt på samma plats.

LÄS MER: Deltagare i polisens #SlutaSkjut-dialogprojekt anhållna för grovt vapenbrott

Oklart om det blir pizza till alla

Det framgår heller inte om det också till dessa stormöten ska lockas med gratis pizza eller något annat. Johanna Johansson berättar dock att man just nu tillsammans med personal från Socialtjänsten är ute i de brottstäta områdena och värvar personer till mötena på gatan och genom att knacka dörr.

– Vi uppsöker dem i hemmet eller på gatan tillsammans med socialtjänsten för att meddela budskapet.

LÄS MER: Polisens ”Sluta skjut” faller platt – hälften misstänkta för nya grova brott

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons