Efter att Samhällsnytt visat hur två nyanlända migranter i Eskilstuna roade sig med att skrämma förbipasserande på gator genom att hosta mot dessa och utge sig för att ha coronasmitta agerar nu polisen genom att utreda händelsen som ofredande.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Migranter skrämmer folk med coronahosta

Enligt ofullständig statistik finns det minst 6 129 fall av coronasmittan (COVID-19) och av dessa har hittills 361 mist livet. Samtidigt har det uppmärksammats hur vissa har sysselsatt sig med att exploatera den rådande rädslan för sjukdomen för att skrämma invånare och generera visningar på YouTube.

Samhällsnytt kunde som första media visa ett sådant klipp för en vecka sedan. I klippet gick de nyanlända 17-åringarna Ali Qasem från Irak och Hussein Matar från Syrien runt på gatorna i Eskilstuna och hostade på personer och sade ”corona jag har” och ”kanske du också har nu”.

Polisen utreder händelsen

I ett inlägg på Facebook meddelar Eskilstunapolisen att de har inlett en förundersökning mot två personer i det uppmärksammade videoklippet. Polisen slår fast att agerandet är osmakligt och olämpligt men att det även kan vara brottsligt.

Den som medvetet tillfogar en annan person sjukdom kan misstänkas för misshandel. Sker samma sak av oaktsamhet kan det röra sig om vållande till kroppsskada eller framkallande av fara för annan. Mest troligt blir rubriceringen ofredande som i den pågående förundersökning vi har där två unga killar kan misstänkas för att medvetet ha hostat mot förbipasserande. Den förundersökningen pågår och vi har goda förhoppningar om att kunna få tag i personerna bakom.

Söker personerna som utsätts

Polisen har däremot inga målsägande i utredningen. Åsa Eriksson är chef över ungdomsgruppen hos Eskilstunapolisen och hon berättar för Eskilstuna-Kuriren att det är myndigheten som har anmält händelsen. De söker därför personerna i videoklippet som smygfilmas och utsätts för hostattackerna.

– Utredningsläget är gott. Vi vet vilka killarna är. Men vi vill fortfarande ha kontakt med målsägare. Vi behöver prata med dem som har ofredats, säger Eriksson.

Uppmanar invånare att markera

På Facebook skriver polisen att de vill ha allmänhetens hjälp att få stopp på den här typen av beteende. De uppmanar till att markera på plats mot de som hostar men även att anmäla så att polisen kan utreda.

Där kan alla hjälpa till på olika sätt. Dels genom att vi alla markerar att det här är olämpligt. Prata om det, gärna med dina ungdomar om du är förälder. Förklara att det kan vara brottsligt. Men också genom att anmäla till polisen om du blir utsatt.

https://www.facebook.com/polisenieskilstuna/posts/2787081968071416

LÄS ÄVEN: ABF hjälpte coronahostande migranter med ”skämtvideon”

authorimage