Polisen i Järfälla i nordvästra Stockholm satsar nu på dialogprojektet ’Sluta skjut’ för att få bukt på den växande gängkriminaliteten. En del av planen är att hålla möten där myndigheten samtalar med gangsters om ”ånger, sorg och hopp”.
– Vi vill inte att de här killarna vare sig ska dö eller döda, säger polisen Murat Aydogan.

Senast på måndagen sköts en 22-årig man ihjäl i Jakobsberg i Järfälla. Mannen som själv var involverad i den gängkriminella miljön var en av de personer som polisen planerade att samtala med.

LÄS ÄVEN: Fick hjälp av polisen med ”nytt liv” – fortsatte begå brott tills han sköts ihjäl

De senaste två åren har polisen i Järfälla – tillsammans med socialtjänsten och frivården – planerat att lansera den så kallade GVI-metoden Sluta skjut. Arbetet går ut på att ta kontakt med gängkriminella och ”träffas förutsättningslöst”. Detta för att samtala om hur det grova gängvåldet påverkar dem och deras familjer men även samhället i stort.

Vidare vill polisen upplysa gangsters om vad myndigheten kan erbjuda i form av hjälp och stöd.

– Man kan säga att vi vädjar till dem att vi tillsammans måste stoppa skjutningarna. Vi är inte naiva, vi tror inte att de kommer att lägga ner sina kriminella karriärer, men vi vill att de ska sluta döda varandra, säger polisen Torgny Söderberg till DN.

”Möten som satt avtryck”

I höst ska polisen även anordna ett större möte i Järfälla för att hålla samtal med gangsters om känslor.

– Då diskuteras olika teman; ånger, sorg och hopp. På de platser i Sverige där man genomfört det, i Malmö och Örebro, har det blivit väldigt känsloladdade möten som satt avtryck, säger Murat Aydogan till DN.

LÄS ÄVEN: Poliser sågar S-skryt om ’Sluta skjut’ i Malmö: ”Inte anledningen till att det skjuts mindre”