mystisk-blixt

Foto: Facebook/Equmeniakyrkan

Inrikes

Polisen vägrar visa film på mystisk blixt som brände ned kyrka

Publicerad 8/13/2021
Annons

Polisen vill inte lämna ut den film som påstås visa en mystisk blixt som fått skulden för att Ansgariikyrkan i Jönköping brann ned förra veckan. Det säger förundersökningsledaren Rickard Finndahl till Samnytt.
– Det är inget jag behöver diskutera med dig, säger han.

Det var natten till tisdagen förra veckan som Ansgariikyrkan i Jönköping brann ned. Branden i byggnaden, som tillhör Equmeniakyrkan, bedömdes ha startat i kyrkans entré och en utredning om misstänkt mordbrand inleddes.

Men under torsdagen lades plötsligt förundersökningen ned. Anledningen är att en övervakningsfilm kommit in till polisen som sägs visa att kyrkobranden uppstod genom en blixt från en klarblå himmel. Bokstavligt talat.

– Det syns bra. Det är ett kraftigt ljussken på bråkdelen av en sekund. Det kommer från himlen och ned där kyrkan befinner sig. Det är det vi ser, beskriver förundersökningsledaren Rickard Finndahl filmen för Samnytt.

Blixthypotes ifrågasätts

Att ett blixtnedslag skulle ha kunnat vålla branden är emellertid något som ifrågasätts, inte minst i sociala medier. Enligt tillgänglig data från väderradarstationer registrerades nämligen inga blixtar över Sverige natten till tisdagen förra veckan.

SMHI har uppgett att de inte heller registrerat någon blixt över området den aktuella natten. Dessutom visar en bild som togs natten till tisdagen att himlen över Jönköping var klar den natten.

Blixtdata från SMHI, som Samnytt tagit del av, visar däremot att ett åskoväder drog fram över Sverige under dagen på måndagen. Det ovädret, som gav upphov till omkring 600 blixtar, hade dock passerat Sverige innan måndagskvällen och befann sig natten till tisdagen över södra Finland.

Det åskade över Sverige under måndagen. Faksimil
Natten till tisdagen var ovädret förbi. Faksimil

Lämnas inte ut

Samnytt har kontaktat polisen för att få ta del av den film som visar blixtnedslaget i Ansgariikyrkan. Men den filmen vill polisen inte lämna ut till media.

– Personen som har lämnat in den filmen har lämnat in den i förtroende att den inte ska visas för någon annan, säger Rickard Finndahl till Samnytt.

Men om den ingår i ett förundersökningsmaterial?

– Då kan jag sekretessbelägga den.

Finndahl vill inte berätta vad det är som är så känsligt med filmen som gör att den inte kan lämnas ut.

– Det är inget jag behöver diskutera med dig varför han inte vill visa den för någon annan, eller för hela Sverige. Det finns anledningar till det, säger Finndahl.

”Kan finnas konstigheter”

Den information polisen gick ut med under torsdagen var att filmen med den mystiska blixten kommer från en övervakningskamera. Men när Samnytt pratar med förundersökningsledaren är det plötsligt oklart vad för kamera det handlar om.

– Det är en kamera, men sedan kan det finnas olika anledningar till att den här personen inte vill att det ska gå ut i media, säger Rickard Finndahl.

Du vill inte säga vad det är för kamera?

– Det är en kamera som vi har film på. Men det finns anledningar till att den här personen inte vill lämna ut den till media. Det är en privat film.

Men informationen igår var att det var en övervakningskamera. Övervakningskameror ska vara godkända av länsstyrelsen, så det ska väl inte vara några konstigheter?

– Men sedan kan det finnas konstigheter också.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons