En åldringsbrottsliga härjar just nu i Gävleborgs län. Kvinnor som opererar i par ringer på hemma hos äldre personer och påstår att kylsystemet på deras bil har kokat och ber om att få hämta vatten. Under den förevändningen söker man igenom bostaden efter bankkort och värdesaker.  

Efter ett att ett flertal bedrägerier och bedrägeriförsök begåtts i länet under veckan med samma modus operandi och signalement på gärningspersonerna går polisen nu ut med en varning och en uppmaning till äldre att inte släppa in okända personer i bostaden.

– I de flesta fall har gärningspersonerna inte lyckats men vid vissa tillfällen har man lyckats och då kan man få ut 10.000-tals kronor, säger Mikael Hedström, presstalesperson hos polisregion Mitt, i en kommentar till SVT Nyheter.

Hedström vill inte lämna ut några signalementsuppgifter utöver förövarnas kvinnliga kön. Polisen har sedan länge offentliggjort att nästan samtliga åldringsbrott begås av romska ligor, en uppgift som också SVT Veckans brott nyligen påminde om.

authorimage