Polisen har efter gårdagens explosion i Vårby Gård, då en man omkom, sökt igenom Stockholms­förorten i jakten på handgranater och andra farliga föremål. Det berättar polisens presstalesman Lars Byström för Samhällsnytt.

Eftermiddagssolen lyser över det lilla torget som ligger inklämt mellan Vårbyskolan, köpcentrumet med bland annat en Ica Supermarket och tunnelbane­stationen Vårby Gård. En stor julgran pryder torget, på flera platser runt det brinner marschaller och ett par poliser i reflexvästar pratar med förbipasserande.

Tre barn stannar till vid en ring av blommor och tända gravljus och tittar andaktsfullt på blommorna och ljusen. En småbarnspappa med barnvagn stannar även han upp, böjer sig ned och tänder ett ljus, innan han skyndar vidare.

Det har gått lite drygt ett dygn sedan en man i 60-årsåldern dödades och hans fru skadades av en handgranat när de passerade genom förorts­centrumet. Eller, en misstänkt handgranat för att vara exakt. Polisen vet ännu inte helt säkert vad det var som exploderade.

– Vi får vänta tills teknikernas utlåtande kommer. Det har så vitt jag vet inte kommit än, utan någon gång imorgon eller onsdag, säger Lars Byström på Stockholms­polisen till Samhällsnytt.

[soliloquy id=”213102″]

Det är fler personer på väg till eller från centrumet eller tunnelbanan som stannar upp i någon minut. En av dem är en man i övre medelåldern. Han bor i området och är märkbart tagen av det som hänt. Han berättar att han själv gick förbi platsen där granaten exploderade när han var och handlade i affären igår.

– Tänk om det hade smällt när jag var där. Då hade jag inte stått här idag! utbrister han och tillägger:

– När jag kom hem sedan hörde jag smällen.

Det är än så länge oklart var den misstänkta granaten kom ifrån, om den legat på torget länge eller hamnat där samma morgon. Polisen söker nu bland annat igenom övervaknings­bilder från området för att försöka få svar på den frågan.

– De flesta stationer har ju någon form av kameraövervakning, säger Byström.

Men än så länge är det ”inget genombrott” i utredningen och polisen har inte gripit någon misstänkt.

– Svar: Nej! säger Byström.

Däremot känner sig polisen säker på att det inte ligger några fler granater i närområdet.

– Det gjordes ett ganska ordentligt sök under gårdagen. Exakt hur vi går tillväga vill jag inte berätta, men vi använder både utbildad personal, bombtekniker, och hund om det behövs, berättar Lars Byström.